“Át kell alakulnom színigazgatóvá” – Barnák László válaszolt

2018 február 27. kedd, 9:04

Július 1-től új igazgató vezeti a Szegedi Nemzeti Színházat. Barnák László a társulat színésze és bízik benne, hogy lesz lehetősége az igazgatói teendők mellett is játszani. A leendő direktort a szeged.hu kérdezte.

A szeged.hu cikkéből:

“Úgy érzem, a rengeteg munka, a sok bemutató létrehozása közben valahogy az elmúlt évtizedekben szétforgácsolódott ez a fajta társulatiság, ami nagyon sok színháznál, főleg a vidéki színházaknál, nagyon fontos volna. Fontos, hogy baráti, összetartó közösség legyen a társulat. A színházban dolgozók szerepe a város életében hangsúlyosabb, kiemeltebb. Az ő közösségi erejük is meghatározza a munka minőségét. Ha ezt a közösségi szellemet nem tudjuk megerősíteni, akkor megmaradhat az, hogy egy nagyüzemi munkafolyamattá silányul a színházi munka, eltűnik belőle az öröm, az alkotókedv, a kreatív szellemiség. Ezt nem szeretném. Ha ez eltűnik, az akár végzetes is lehet. Egy színház soha nem válhat gyárrá. Muszáj, hogy kreatív emberek alkotóműhelyeként létezzen. Ebben a háttérdolgozók ugyanúgy benne vannak, mint a művészeti állomány tagjai: speciális szakmákról, speciális munkaterületekről van szó” – mutatott rá Barnák László.

Barnák László / Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

Barnák László / Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

Arra a kérdésre, hogy hány dühös ember van most a színházban, a frissen kinevezett igazgató így felelt: “Szerintem inkább bizonytalan, kérdőjelekkel rendelkező emberek vannak, akik között nagyon sok az olyan, akiknek a kérdőjele mellett egy mosoly van, de olyan is biztosan van, akinek a kérdőjele mellett még egy kérdőjel van. Mert nem tudja még például, milyen lesz a következő évad, hogyan számol vele a színház vezetősége. Egy ilyen átmeneti időszakban, igazgatóváltáskor nem lehet elkerülni a feszültségeket, ez egyik színház életében sem volt még ezidáig zökkenőmentes. Az is naiv hozzáállás volna, ha nem látnánk, hogy különböző érdekek ne próbálnák meg képviselni a saját további irányaikat. Ez mindig érzékeny időszak. Az, hogy vélemények formálódnak, és alkalmanként ezek indulatokat gerjeszthetnek, más munkahelyen is előfordul, ahol változások zajlanak le. Ebben a színház nem különbözik más intézményektől. Ebben az elsődleges feladatom nekem is, és Gyüdi Sándor főigazgatónak is az – és ebben abszolút egyetértünk –, hogy együtt vezessük át a társulatot egy olyan időszakba, amellyel kapcsolatban a pályázatomban elég sok mindent megfogalmaztunk. Ez a békés átmenet most a legfontosabb. Jelenleg pedig az, hogy össze kell raknunk a következő évadtervet.”

Barnák László arról is beszámolt, hogy egy időre ez lesz-e az utolsó évada színészként. “Át kell alakulnom színigazgatóvá. Ez egy olyan méretű intézmény, nemcsak a többtagozatúsága miatt, amely teljes embert kíván. Nagyszínház, kisszínház, dorozsmai díszletraktár, műhelyek, önálló lakások, gépjárműpark, adminisztrátori kör, háttérmunkások, a színészek, az operaénekesek, az énekkar, a tánckar – mindenre figyelni kell, és figyelni is szeretnék. Nagyon sok életért, karrierért, családért fogok felelősséggel tartozni. Ez most fontosabb, mint az egyéni színészi karrierem. Nekem ez most a csúcs, hogy megkaptam a bizalmat a fenntartótól és a színház dolgozóitól. Ennek úgy tudok a legjobban megfelelni, ha feléjük fordítom a figyelmem. A művészi ambícióim ezzel nem szűntek meg, de előrébb sorolom a színházigazgatói feladatokat. Ha beáll egy stabil működés, és újra érzek magamban annyi energiát, és kapok jelzéseket is a társulattól, hogy sínen van a színház, és az a fajta új irányvonal, amit a pályázatban leírtunk, akkor fordulhat elő, hogy beszélgetve a társulat tagjaival, jelezve a fenntartó felé a szándékomat, elképzelhető, hogy színészként vagy rendezőként újra dolgozom majd” – fejtette ki az új direktor.

A teljes interjú itt olvasható.