“A szerepek az élet részei” – Porogi Ádám válaszolt

2018 március 03. szombat, 7:35

Porogi Ádám hat év után szerződött el Kecskemétről a Radnóti Miklós Színházba, ahol már decemberben főszereppel jelentkezett az Üvegfigurákban. A színészt a prae.hu kérdezte.

A prae.hu cikkéből:

Valló Péterrel már kétszer is dolgoztam a Rózsavölgyi Szalonban, szerettem ezeket a munkákat, ahogyan az Üvegfigurákat is. Tennessee Williams nagyon jó író, én pedig izgalmas szerepet kaptam a darabban. Kováts Adéllal és Nagy Dániel Viktorral nem dolgoztam még, de a testvéremet játszó Lovas Rozit régről ismerem, osztálytársam volt Kaposváron. Összességében nagyon élveztem az egész munkafolyamatot, és azt látom, hogy a nézők is szeretik” – mesélt Porogi Ádám első radnótis próbafolyamatáról. A színész elmondta, igyekezett a feladatra koncentrálni, nem pedig a feladat körülményeire. “Volt már egyébként egy szerepátvételem A játékosban, még október elején, így az a teher nem volt rajtam, hogy most lépek először a Radnóti színpadára. Ha voltak is szorongást keltő gondolataim, akkor azok a próbafolyamat alatt elmúltak. A nehéz, kihívást jelentő munka mindig sokat segít abban, hogy kizárjam az esetlegesen hátráltató tényezőket” – tette hozzá.

Porogi Ádám / Radnóti Színház: A játékos / Fotó: Dömölky Dániel

Porogi Ádám / Radnóti Színház: A játékos / Fotó: Dömölky Dániel

Arra a kérdésre, hogy megtörtént-e már, hogy a karakter formálta őt, Porogi Ádám így felelt: “A szerepek az élet részei, tehát nyilván formálnak, öntudatlanul is. De figyelni kell, hogy bár rengeteget lehet tanulni ezekből a szerepekből, azért egyiket se forgassuk át nagyon az életbe, mert az könnyen katasztrófához vezethet. Egy jól megírt drámai szerep roppant szélsőséges döntéseket hoz, és ha én szeretem a közelemben lévő embereket, márpedig szeretem, akkor az ilyen radikális megnyilvánulásoknak viszonylag kevés helyük van.”

A színész arról is beszámolt, hogy ha Kecskeméten bemutattak egy darabot, akkor azt folyamatosan játszották a következő két hónapban, így működött a bérletrendszer. A Radnótiban havi háromszor-négyszer van műsoron egy-egy előadás, viszont évekig. “Ez bizonyos szempontból jobban is fekszik nekem, mert így sokkal inkább eseménynek érzem azt, hogy aznap azt a bizonyos előadást játsszuk, mintha heti hatszor tennénk ezt. És persze van lehetőség a fejlődésre, nagyon pozitívan tud hatni egy-egy újratalálkozás a szereppel. Emlékszem, Kecskeméten elég rosszul éltem meg azt, hogy két hónap után kijátszottuk a Hamletet. Kíváncsi lettem volna, hogy egy év múlva hogyan lehetne megcsinálni, hiszen én magam is folyamatosan változom. Egyébként nagyon jó színház a kecskeméti, ez a ritmusbeli különbség a fővárosi és vidéki közönség szokásaiból adódik” – hangsúlyozta Porogi Ádám.

A teljes interjú itt olvasható.