Vidnyánszky Attila: “Kiérdemeltük, hogy folytathassuk”

2018 március 03. szombat, 9:04

A Nemzeti Színház újraválasztott igazgatójával készített a teátrum videóinterjút.

Arra a kérdésre, mit érzett, amikor megtudta, hogy újból kinevezték a színház élére, Vidnyánszky Attila így felelt: “Számítottam rá. Reméltem, úgy is terveztem, hogy ez folytatódjék tovább. Egy sor dolgot megcsináltunk, egy sor feladat áll még előttünk. Úgy gondolom, az elmúlt öt év eredményei magukért beszélnek. Úgy gondolom, egy kicsit kiérdemeltük, hogy folytathassuk.” Azzal kapcsolatban, hogy nem volt más pályázó, a direktor elmondta, ez most gyakran téma, ő úgy gondolja, hogy jó volna, ha többen indulnának, főleg a fiatal generáció képviselői közül.

Az igazgató szerint az elmúlt öt évben sok szép dolgot valósítottak meg a MITEM-től a turnékon és a nemzetközi kapcsolatokon át a Kaposvári Egyetemmel való együttműködésig, de talán arra a legbüszkébb, hogy ezzel a programmal a negyedik év végére 90 százalék feletti nézőszámot értek el. “Van egy olyan közönségréteg, akinek fontosak vagyunk, akik szeretnek minket, akik türelmesek, ha valami esetleg nem úgy sikerül, aki esetleg rajong is értünk, mindenképpen kíváncsi arra, amit csinálunk, talán ez a legfontosabb” – szögezte le Vidnyánszky Attila.

“Mindig hangsúlyozom, hogy nem egyedül csinálom ezt a színházat, mert egyedül nem lehet. Van egy szellemi műhely. Egy dramaturgi kör, egy szellemi bázis, van egy művészeti műhelyünk, hetente egyszer találkozunk, értékeljük az eltelt hetet, tervezzük a következőt, stratégiai döntéseket hozunk, vagy készítünk elő. Nyilván a döntés felelőssége nagyrészt az enyém, de nagyon szeretem, ha segítenek fontos döntések meghozatalakor, mert olyan szemszögből néznek rá dolgokra, amelyek árnyalják a döntésem előtti helyzetet. Van kire támaszkodnom” – fejtette ki a direktor.

Szöveg: Színház.org
Leadfotó: MTI