Novák János: “A csecsemőszínházban a felnőttek is boldogok”

2018 március 07. szerda, 8:10

Hogyan lett Dajka Margit Bors néni? Miként hat a csecsemőkre a rájuk szabott színházi előadás? Erről is kérdezte a csalad.hu-nak Novák Jánost, a 25 éves Kolibri Színház igazgatóját.

A csalad.hu cikkéből:

A direktor elárulta, épp Írországba készül egy kolibris darabbal, amelyben csellózik. “A Small size együttműködés Wide Eyes fesztiválja, ahol 0-6 éves korú gyermekeknek szóló előadások lesznek. A Mi újság? című darabunkat visszük, melynek alkotója a két közreműködő, Tisza Bea és Ruszina Szabolcs. Ez egy szöveg nélküli – a 3-6 éves korosztálynak készült – produkció, melyben kihasználjuk a papír korlátlan lehetőségeit, azzal játszunk színházat. Az előadásról nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk már a közönségünktől és a barátainktól, bízom benne, hogy Galway-ben is megállja majd a helyét” – mondta Novák János.

Novák János

25 éves a Kolibri Színház. Arra a kérdésre, hogy teljes mértékben az ő gyermeke az intézmény, az alapító így válaszolt: “Szerencsére nem. Az induláskor többféle szándék egyesült. Azt a konkurens társulatot, amely szintén indult ezért a színházért, még az elején sikerült magam mellé állítani. Most, hogy az évfordulót ünnepeltük, jó volt látni, hogy a legtöbbjük még most is itt van. A társulat egyébként különböző generációkból épül fel, fiatalokkal, vendégekkel és az alapítókkal együtt építjük a Kolibrit. (…) Az alapítótársaim fiatal bábszínészek voltak. Azzal a szándékkal indultak, hogy megvalósítsák színházi eszményüket, melyet sajátjuknak érezhetnek majd. Az akkori Állami Bábszínházban ők a sor végén álltak a feladatok, szerepek, fizetés terén. Nem sok reményük volt a változásra. Önálló utat kerestek, és olyan lehetőséget, amelyeket vidéken az akkor már működő új bábszínházi társulatok gyakoroltak. Ilyen közös eszme volt például a vissza a gyökerekhez elv. Országos példaképe volt az új társulatoknak Kemény Henrik, aki aztán hozzánk szegődött, társulati tagunk lett, haláláig rendszeresen fellépett a Kolibri Fesztiválokon, és több évadon át kőszínházban elsőként nálunk játszotta el a teljes Vitéz László repertoárját.”

Novák János akkoriban a Radnóti Színház zenei vezetője volt, de már voltak sikeres gyermekelőadásai. “Az Egyetemi Színpadon, a Játékszínben, később a Radnóti Színházban is rendezhettem gyermekelőadásokat. Ezért is vált igényemmé, hogy amit szeretek és tudok, azt egy helyen valósítsam meg. Ugyanakkor fogalmam sem volt, hogy mennyire fogad majd el az a csapat, amelyik bábművészként már akkor is mestere volt a gyermekelőadásoknak. A másik kockázat pedig az volt, hogy az önálló működés érdekében le kellett válni az akkori Állami Bábszínházról. Ennek technikai, jogi és anyagi vonzata is volt. Az események neveltek arra, hogy a művészet mellett a szervezés, a gazdasági háttér biztosításának szerepkörébe is beletanuljak” – fejtette ki a Kolibri Színház igazgatója.

A teljes interjú itt olvasható.