“Nem szabad megijedni a kihívásoktól” – Fullajtár Andrea válaszolt

2018 március 08. csütörtök, 8:11

Spiró György új, megtörtént eseményeken alapuló darabja, a Széljegy bemutatóját nemrég tartották a Kamrában. A négyszereplős kamaradarab központi alakját Fullajtár Andrea játssza, a színésznőt a Zoom.hu kérdezte.

A zoom.hu cikkéből:

“Elég konkrét karakterrajz van róla a darabban. Értelmiségi, abszolút kortárs magyar viszonyok között élő típus, akinek az élete lecsúszóban van. A humán tudáskincs, amivel rendelkezik, ma pénzé tehetetlen, és a mai életszemlélet sem sorolja azok közé a típusok közé, akiknek ma bármilyen értelemben esély adatik. Olyan réteg tagja, amit nem vesznek komolyan. Tulajdonképpen ez a Nő prototípus: nem konkrét ember. Az kellene, hogy megjelenjen a nézőnek az előadás során, hogy mennyire elveszett ebben a pénzéhes és felszínen gondolkodó világban az értelmiség” – mondta a Széljegy című előadásban játszott szerepe kapcsán Fullajtár Andrea.

Fullajtár Andrea / Katona József Színház: Nem vagyunk mi barbárok / Fotó: Horváth Judit

Fullajtár Andrea / Katona József Színház: Nem vagyunk mi barbárok / Fotó: Horváth Judit

Húsz éve végzett a Színművészetin, és huszonkét éve a Katona tagja. “Olyan ez szerintem, mint egy házasság. Sohasem voltam más munkahelyen. Ha a velem egyidőseket nézem, mondjuk a volt gimnáziumi osztálytársaimat, vagy a színművészetis osztálytársaim közül azokat, akik végül nem a Katonában maradtak, akkor azt látom, hogy ugyan ők is és én is döntések sorozatán mentünk keresztül, én azonban velük ellentétben kicsit másként döntöttem. Én nem máshová akartam menni, hanem folyamatosan itt akartam megújulni, új munkakapcsolatokat kialakítani. (…) Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem jutott eszembe elmenni innen a francba, persze hogy volt ilyen, de mindig történt valami, amitől azt éreztem, hogy nekem itt a helyem. E mögött elsősorban a nagybetűs kollégáim állnak. Ez a társulat nekem olyan fontos és olyan sokat jelent, hogy attól érzem jól magam, ha velük tudok dolgozni” – hangsúlyozta a Katona művésze.

Fullajtár Andrea Zsámbéki Gáborral vezet közös osztályt a Színművészetin. Arra a kérdésre, hogy milyen új kihívásokkal kell majd szembenézniük a ma-holnap végző színészhallgatóknak, így válaszolt: “Nem lehet megjósolni, hogy öt év múlva miként fogunk kinézni, de a lehető legtöbb helyzetben való helytállásra próbálunk meg koncentrálni az egyetemen a pályázatírástól a külföldi szerepekig. Sok mindennel kísérletezünk, de tényleg előre láthatatlanok a változások. Az biztos, hogy nagyon erős átalakuláson megy keresztül az a színházi struktúra, amiben Gábor 50 éve, én meg 20 éve dolgozom. Ez most teljes átformálódásban van. Tök más eszközökhöz kell nyúlni, bírni kell a független létet, a kasztingok tömegét, hogy visszadobták a pályázatot, hogy kettőt ment a darab és leveszik, hogy máshova megyek. Mobilabbnak, rugalmasabbnak és önállóbbnak kell lenni. És nem szabad megijedni azoktól a kihívásoktól, amik régen nem abban a formában értek egy színészt, ahogy az ma történik.”

A teljes interjú itt olvasható.