Újra megnyílhat a Ruttkai Éva Színház

2018 március 11. vasárnap, 15:46

A néhai igazgató, Nagy Miklós emlékestjén jelentették be: ismét megnyitja kapuit a Ruttkai Éva Színház – számolt be a Bors.

Fotó: Ruttkai Éva Színház

Fotó: Ruttkai Éva Színház

A Ruttkai Éva Színház 1994-ben alakult a Ferencvárosban. Társulata több helyszínen is játszott. . Tulajdonosa és főigazgatója Szalai Zsolt volt, aki a kilencvenes évek elején létrehozta a Thália Szekere Színházi Alapítványt, amelynek elnöke Nagy Miklós lett. Az alapítványi fenntartású magánszínház elsősorban zenés, szórakoztató és gyermekelő­adások játszóhelyéül szolgált.

Eleinte a Színházkomédia című előadással járták az országot olyan művészekkel, mint Pap Éva, Örkényi Éva, Szabó Ildikó, Málnay Zsuzsa, O. Szabó István. Első állandó helye Kispesten volt, a Kispesti Vigadó Művelődési Házban, egy kevésbé frekventált helyszínen. Herczeg Csilla, Nagy Miklós és Szalai Zsolt ekkor adott nevet a társulatnak, megkeresték Ruttkai Éva lányát, Gábor Júliát, aki engedélyezte, hogy édesanyjáról nevezzék el a színházat. 1994. október 8-án nyitotta meg kapuit a teátrum, ám hamar más hely után kellett nézniük.

Nagy Miklós alapító-színművész-igazgató hirtelen halála 2006 januárjában átmenetileg megtorpanásra kényszerítette a színházat. Ám 2006. augusztus 7-én mégis megnyitotta kapuit az új Ruttkai Éva Színház, a volt Szikra (azelőtt Metró, korábban Scala, annak előtte UFA) mozi helyén a Teréz körúton, a Nyugatival szemben. Utolsó helyszínére, a Kálvária térre 2014-ben az addig vándorszínházként működő, 2000 novemberében alapított Turay Ida Színház költözött be.