Keszég László: „Ez egy cserbenhagyásos gázolás volt”

2018 március 26. hétfő, 18:29

A Szegedi Nemzeti Színház leköszönő főrendezője szerint az igazgatóválasztás körüli események túl pragmatikusan zajlottak.

 

A szinhaz.blog.hu cikkéből:

A szegedi színház jelenlegi főigazgatója, Gyüdi Sándor nem csupán az igazgatói posztra pályázott, de az operatagozat vezetőjeként Barnák László pályázatában is szerepelt. Keszég László főrendező elmondta, hogy Gyüdi nem szólt erről korábban a művészeti vezetésnek, pedig Keszég Lászlóval és Spiró Györggyel (a jelenlegi főrendezővel és művészeti vezetővel) közösen pályázott. Ráadásul a társulaton belüli megosztottságra hivatkozva végül vissza is vonta a pályázatát.

Keszég László (fotó: jokai.sk)

Keszég László (fotó: jokai.sk)

Keszég László az interjúban elmondta, volt egy beszélgetése Gyüdi Sándorral és Spiró Györggyel 2017 szeptemberében, ahol a jelenlegi főigazgató közölte, hogy elfáradt ebben a munkában, és az álma az, hogy az operatagozatot vezesse. Itt az is felmerült, hogy pályázzon Keszég az igazgatói posztra, aki az akkorra nagyjából kiismert terepet főrendezőként Spiró Györggyel együtt fejlesztette volna tovább. Úgy gondolta, ha lesz rá lehetőség a következő ötéves ciklusban, szívesen beletanul a főigazgatói feladatokba is.

“Novemberben Gyüdi Sándor azt mondta, megjött a kedve, hogy mégis pályázzon a vezetői posztra Spiróval és velem. A következő momentum már az volt, hogy megjelent Barnák László pályázata azzal a koncepcióval, amit szeptemberben Gyüdi Sándor elmondott nekünk, amiben az operatagozat igazgatójaként ő is benne volt. Barnák László néhány nappal a leadás előtt mondta el nekem, hogy pályázni fog Horgas Ádámmal, de azt nem, hogy Gyüdi Sándor benne van a pályázatában” – mesélte Keszég László, aki szerint ha erről korábban tudomást szerez, akkor egyrészt nem szállt volna be Gyüdi Sándor pályázatába, másrészt lett volna lehetősége arra, hogy valaki mással pályázzanak, aki a jelenlegi művészeti vezetéssel folytatja a megkezdett építkezést, akár Gyüdi Sándorral operaigazgatóként. “Ha ehhez hozzávesszük, hogy Gyüdi Sándor aztán visszavonta a pályázatát, magánemberként erre azt mondom, ez egy cserbenhagyásos gázolás” – fogalmazott a főrendező.

“November végén egy szekcióülésen én elmondtam a prózai társulat színészeinek, hogy benne vagyok Gyüdi pályázatában. Hónapokig az sem volt kommunikálva a tagság felé, hogy Barnák László egyáltalán pályázik. A belső szavazásra éppen ezért többen el sem jöttek, mert nem tudták, hogy bármiféle tétje van. Másnap többen jelezték, hogy úgy tűnik, átaludtak valamit” – számolt be Keszég László, aki hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy ő lenne a fehér, bárki más a fekete, vagy hogy hatalmas gazság történt, csak arról, hogy mindez túl pragmatikusan zajlott. “Felmerült egy váratlan probléma, amit azonnal megoldottak, és ebben elsősorban Gyüdi Sándorra voltak tekintettel, aki Szeged város kulturális életének fontos szereplője. Őt a pályázata visszavonásával és egy másik pozícióval lehetett kimenteni arcvesztés nélkül” – mondta a szegedi színház főrendezője.

A teljes interjú itt olvasható.