Alföldi Róbert: “A hatalom lehetőség a jóra”

2018 március 27. kedd, 7:38

Februárban mutatta be a Radnóti Színház Shakespeare III. Richárdját. A címszereplő Alföldi Róberttel többek között a hatalom természetrajzáról is beszélgetett a Prae.hu.

A prae.hu cikkéből:

Alföldi Róbert első alkalommal lépett színészként a Radnóti színpadára. Az interjúban elmondta, az első napokban furcsa volt, kissé zavarban is volt, de annyira kellett figyelni, hogy ez hamar elmúlt. “Rendezőként dolgoztam már többször is a társulattal, ezért volt különösen fontos, hogy színészként is hitelesítsem magam, de azt kell mondanom, hogy teljesen természetes volt a munkafolyamat. Ahogyan Andrei Şerban találkozása is teljesen természetes volt a csapattal. Ő olyan hiteles személyiség, aki rögtön bizalmat ébreszt, nem is emlékszem arra, hogy lett volna bármilyen kicsit is negatív tapasztalat, de az biztos, hogy nagyon kemény próbaidőszakon vagyunk túl” – tette hozzá a III. Richárd címszereplője.

László Zsolt és Alföldi Róbert / Fotó: Dömölky Dániel

Arra a kérdésre, hogy volt-e valamiféle előképe arról, hogy milyen is lesz ez a karakter a színpadon, a színész így felelt: “Ha színész vagyok, akkor nincs előképem. Éppen az a jó benne, hogy ilyenkor tiszta lappal indulunk, és az is nagyon jó, hogy van valaki, akiben az ember megbízik, és általa hagyja magát felépíteni. Nagy nyitottsággal, bizalommal kell jönni.”

Alföldi Róbert a darab kapcsán elmondta, magát a történetet tartja érdekesnek. “Azt, hogy miként működik egy olyan világ, amiben egy ilyen nyilvánvalóan ördögi, ám nagyon okos figura, mindennek a tetejébe tud kerülni. Mert ez nemcsak belőle fakad, a környezet az, ami eltűri és megengedi ezt, miközben Richárd azért nem árul sok zsákbamacskát. És mégis megveszik, mert ha az érdek úgy kívánja, akkor az emberek bármit képesek bevenni” – tette hozzá.

Az alkotó szerint a hatalom kérdése nem csak politikai kérdés. “Egy családban, egy munkahelyen is van hatalom. ‘Minek kell ahhoz történnie, hogy nekem jó legyen?’ – már önmagában ez a kérdés is teremt egy III. Richárdot, ahogyan az is, ha valaki annyira meg van bántva, hogy se istent, se embert nem ismer. A hatalom alapügy, nincs értelme Richárdot konkrét politikusra behelyettesíteni, mert a történet nem erről szól, ahogyan az előadás sem.

A teljes interjú itt olvasható.