Vidnyánszky Attila: “Valós alternatíva születik a Színművészetivel szemben”

2018 március 27. kedd, 10:08

A rendező- és a dramaturgképzés akkreditálásával teljesedhet ki a Kaposvári Egyetem színházi képzése – mondta  Vidnyánszky Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. Az intézmény művészeti rektorhelyettese hozzátette: ez a képzés egészen más alapokon nyugszik, mint a Színház és Filmművészeti Egyetem koncepciója, így valós alternatívát kínálhat a diákoknak.

A Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila első igazgatói ciklusa alatt egy teljesen új struktúrát dolgozott ki a működésére – erről az újabb öt évre megválasztott direktor beszélt, hangsúlyozva: egyetlen másik magyar színház sem működik ilyen összetettséggel, és külföldi sem sok. Az igazgató szerint a Nemzeti struktúrájának fontos pillére az együttműködés a Kaposvári Egyetemmel. „Erre sincs példa, ilyen intenzitású együttlétre a diákokkal. Itt szocializálódnak, itt tanulják meg a színházat; minden évfolyam egy évet eltölt a Nemzetiben” – hangsúlyozta  Vidnyánszky Attila.

Vidnyánszky Attila / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Vidnyánszky Attila / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

„Nyilván hosszan tudnám sorolni azt, hogy hol voltak kudarcok és mi az, ami fájóan nem sikerült” – ismerte el első igazgatói ciklusáról a direktor. Annak idején elhatározta, hogy a rendelkezésére álló öt évben egy olyan előadás megszületését segítik, amely aztán alap repertoárdarabjává válik a magyar színháznak. Végül nem sikerült olyan színdarabot készíteniük, amelyet más színházak is játszottak. „Vannak témák, amelyeket nem érintettünk, vannak alapmítoszok, amelyek kevésbé kaptak hangsúlyt az elmúlt öt évben. Ez nem jelenti azt, hogy az új szövegek kapcsán nem ügyködünk és nem munkálkodunk. Vannak drámaírók is a környezetünkben, most is írnak számunkra drámát” – árulta el Vidnyánszky Attila.

A Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyetteseként a tanintézmény működéseiről és terveiről is beszélt. Az egyetem komplex osztályok elindítását tervezi, miután sikerül akkreditálniuk a rendezői szakot és a dramaturgképzést. Ezáltal a különböző szakon tanuló hallgatók együtt tanulnának. „Mi egy évig úgy tanultunk – én rendezői szakon –, hogy együtt játszottunk a színészekkel, és velünk együtt tanult a szervezés, tervezés, igazgatás szak. A jövendőbeli igazgatók, marketingigazgatók ott bukfenceztek velünk, és nagyon jót tett nekik egy év, hogy megtapasztalták, mi ez” – magyarázta Vidnyánszky Attila. A rektorhelyettes szerint a Kaposvári Egyetem így valós alternatívát nyújt majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben, hiszen más alapokon nyugvó képzést kínál.

Forrás: Infostart.hu