Bezár a Spinoza Színház

2018 április 05. csütörtök, 18:20

Ma tartották az utolsó előadást a Spinoza Házban. A tulajdonos szerint az étterem bérlője lehetetlenítette el a működést.

A régi pesti zsidónegyed közepén álló Spinoza Ház színházával és éttermével 15 év alatt méltán népszerű hellyé vált. Sándor Anna, az ingatlan tulajdonosa és a Spinoza Színház igazgatója egy mindeddig életképes üzleti modellt talált ki. A Holy Bagel Kft.-nek azzal a szerződésben lefektetett feltétellel adta bérbe az éttermet, hogy biztosítják a színház zavartalan működését. Ezért is határozott meg 2008-ban mindössze 300 ezer fontos havi bérleti díjat – számolt be a HVG.

Sándor Anna szerint ugyan nem foglalták pontokba, hogy a színház zavartalan működése mit is takar pontosan, de szerinte magától értetődő, hogy ruhatár, pénztár, jegyárusítás, telefon, internet stb. használata a színház működésének elengedhetetlen feltétele. Ez több mint 9 és fél évig valóban magától értetődő volt. Ám amikor Sándor Anna közölte, hogy a tíz év után a június elsejével lejáró szerződést nem kívánja megújítani, mert a vendéglőt a fiainak szeretné átadni, a cég képviselőjének, Tal Lev Levandovskynak a viselkedése megváltozott. Lezárta a színház irodáját, nem engedélyezte a jegyárusítást, a ruhatárat, ellehetetlenítette a működést. Ezért Sándor Anna úgy döntött, hogy holnaptól, április 6-tól, a bérleti szerződés lejártáig szünetelteti a színház működését. A megvásárolt jegyek visszajárnak.

A Spinoza az alábbi közleménnyel jelentkezett a Facebookon:

Kedves Spinoza-barát!

A Spinoza Kávéházat bérlő társaság külföldi tulajdonosa, a Spinoza Színház működését technikailag olyannyira akadályozza, (ruhatárat, pénztárat, irodát, telefont, internetet, sbt-t nem használhatja a színház) hogy kénytelenek vagyunk színházunk tevékenységét holnaptól, azaz április 6-tól az évad végéig felfüggeszteni. A jegyeket visszaváltjuk és teljes erővel készülünk a szeptemberi programjainkra. A kényelmetlenségért elnézésüket kérjük.

A színházi szezon hátralévő hónapjait színházunk renoválására, modernizálására használjuk, továbbá most bőven lesz időnk a szeptemberi bemutatóink próbáira, (ezt még ruhatár, pénztár, telefon és iroda nélkül is meg tudjuk oldani).

Nyáron, a vitás helyzet megoldása után méltó színházi programmal kívánjuk megünnepelni a Spinoza Színház fennállásának 15. évfordulóját. A részletekről később küldünk tájékoztatást.

dr. Sándor Anna
igazgató