“A művészi szándék és a közönség érdeklődése egybe is eshet” – Barnák László és Horgas Ádám válaszolt

2018 április 05. csütörtök, 8:28

Februárban új főigazgatót és művészeti vezetőt választottak a Szegedi Nemzeti Színház élére. A tisztségeket július 1-jétől Barnák László, a társulat színész-rendezője, illetve Horgas Ádám – eddig szabadúszóként dolgozó – rendező, koreográfus, látványtervező tölti be. Az alkotókat a 24.hu kérdezte.

A 24.hu cikkéből:

“Régi ismeretség a miénk. Kamaszkorom óta követtem Ádám munkáját az Atlantis társulatában. Később együtt dolgoztunk a Rudolf Péter rendezte Mizantrópban, ő koreográfusként, én rendezőasszisztensként. A Színművészetin besegítettem Méhes László zenés mesterség tanáromnak, aki szintén együtt dolgozott Ádámmal. Az utóbbi időben felfigyeltem arra, hogy micsoda sikereket ért el Budapesten és vidéken is, megkerestem, és leültünk beszélgetni. Hamar kiderült, hogy ugyanúgy társulatban gondolkodik, mint az Atlantis idején, és szakmailag is, emberileg is nagyon megértjük egymást” – mondta Barnák László.

Horgas Ádám, Barnák László

Horgas Ádám, Barnák László

Horgas Ádám elárulta, többször is hívtak igazgatói pályázatra, mindig nemet mondott, de ez a lehetőség felkeltette a kíváncsiságát. “Izgat az összművészetiség, aminek Szeged – a drámai, az opera és a tánc tagozatával – valóságos kincsesbányája. Amikor az Atlantist csináltuk, nagyon szegényes alternatív színházi körülmények között, otthonról bevitt díszletekkel, kellékekkel, rengeteg ötlet odaveszett, mert nem tudtuk megteremteni az egzisztenciális feltételeket. Vonzott, hogy most olyan helyen dolgozhatunk, ahol megvalósíthatjuk az elgondolásainkat” – tette hozzá.

Barnák László leszögezte, a legfontosabb a nézők bizalmának újbóli elnyerése, az elpártolt nézők visszacsábítása, a színház presztízsének növelése. Véleménye szerint ez csak megújult műsorpolitikával és marketingkommunikációval lehetséges, aminek szerves része a színházpedagógiai program. Beavató, közösségfejlesztő programok, kritikusórák szervezésével szeretnének nyitni az ifjúság felé éppúgy, mint a felnőtt közönség felé. Az új direktor úgy véli, az elmúlt évadokban olyan előadások fémjelezték a műsort, amelyek kevéssé ismerősek a nézők számára, illetve nem nézőbarát módon állították színpadra a darabokat. “Az alkotói szabadság természetesen nagyon fontos, de a régió elsőszámú kulturális intézményeként egyfajta népszínházi vonulatot kell követni. Igenis be kell emelni olyan ‘sikerszagú’ műfajokat, olyan stílusú előadásokat, amelyekre beáramlanak a nézők. Ha azt tapasztalják, hogy a színház csak önmagának fogalmaz, az alkotók nem foglalkoznak azzal, hogy kiknek készítik az előadásokat, elfordulnak a színháztól” – mondta Barnák László.

Horgas Ádám úgy fogalmazott, a művészi szándék és a közönség érdeklődése egybe is eshet. “Olyan előadásokat szeretek összehozni, amikben egyenrangú szerepe van a szövegnek, a zenének, a képzőművészetnek, a táncnak. Ezek a színházi formák egyáltalán nem zárják ki a mély elemzést, az igényes szakmai munkát, sőt. Rendkívül hosszadalmasan elemzem a darabokat, nagyon sok időt szánok arra, hogy egy-egy történetet több szempontból felfessünk, feltárjuk az egyes szerepek lelki motivációit. Erre abszolút vevő a közönség. Az, hogy a nézők szeretnek valamit, nem azt jelenti, hogy szakmailag értéktelen” – hangsúlyozta a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.