“Most már van bennem makacsság” – Borbély Alexandra válaszolt

2018 április 10. kedd, 8:00

A Katona József Színház színésznőjét a Kisalföld kérdezte.

A kisalfold.hu cikkéből:

A kérdésre, van-e arra általános recept, hogyan készül egy színpadi szerepre, Borbély Alexandra így felelt: “Nem, mindig a rendező indítja el, hogy mi a stílus, milyen a hangulat. Ezért aztán arról tudok csak beszélni, hogyan készültem különböző darabokra. Ami nagyon különleges volt, az Gothár Péternél az Ahol a farkas is jó című előadás, amiben egy sorozatgyilkos nőt játszottam. Nagyon szigorú vezetéssel készültem a szerepre, meg kellett értenem a nő logikáját, meg azt, hogy a falusi közegből érkező gyilkos fejében sok dolog egyszerűen másképp működik. Mindig fontos, hogy amikor előadás előtt a tükörbe nézek, azt lássam, hogy Szandra nincs, csak a szerep. Gothár, vagy éppen Enyedi Ildikó, Zsótér Sándor nagyon szigorú, egy pillanatra sem enged hazudni. Amikor a Katonába kerültem, rögtön a mély víz várt: két kétszemélyes darabbal indítottam, és azóta is mindig nehéz feladatokat kapok. Nem mindig értettem, miért rám osztott egy szerepet a rendező, de később rájöttem, mit látott meg bennem.” A színésznő elárulta, nem szokott vitatkozni rendezőkkel, igaz, most már van benne makacsság, és úgy érzi, tudna vitatkozni a rendezőkkel, bár nemigen volt erre szüksége eddig.

Az Élet.történetek.hu sorozatban a fiúból lánnyá vált Pirát alakítja. Borbély Alexandrának ez az első monodrámája. “Több okból fontos nekem ez az előadás, így azért is, mert itt hallottam először, hogyan megy végbe lépésről lépésre az átváltozás, hogy pontosan mi történik ilyenkor. Szeretem az olyan szerepeket, amelyeknek köszönhetően tágul a világ. Mára már nem titok: ez az előadás Novák Angéla történetén alapul. Korábban is ismertem, de csak felszínesen, ugyanakkor mindig vonzott a lénye. Nagyon erős kisugárzása van, és felvillanyozott, amikor kiderült, hogy eljátszhatom őt” – mesélte a színésznő.

A Katona tagja szerint a monodrámánál nincs nehezebb műfaj. “A bemutató előtt szó szerint rettegtem, hogy miért is vállaltam el az egészet, hogy mi lesz, ha nem reagálnak a nézők, és így tovább. Kemény menet volt, de ma már élvezem. Rájöttem, hogyan tudok túllépni a félelmen: élvezem az érzést, hogy milyen jó elmesélni egy történetet. Mintha csak a barátaimnak mesélnék” – mondta Borbély Alexandra, aki azt is megvallotta, hogy szeret történeteket mondani, és a hozzá közel állók is szeretik, amikor családi sztorikkal stand-upol. “Nem költök hozzájuk semmit, viszont mesélés közben megszemélyesítem azokat az alakokat, akikről szó van, és akiket ők ismernek. Nagyon erős akarás van bennem, hogy átadjam, mi történt, belehelyezkedem a karakterek idegrendszerébe, ettől lehet élvezetes a dolog” – tette hozzá a Katona színésze.

A teljes interjú itt olvasható.