Gyüdi Sándor: “Nem a visszalépésem döntötte el a pályázatok sorsát”

2018 április 11. szerda, 8:18

A szegedi teátrum leköszönő főigazgatója számára az önkormányzat néhány tagjával folytatott beszélgetés után vált nyilvánvalóvá az esélytelensége. Gyüdi Sándort a szinhaz.blog.hu kérdezte.

A szinhaz.blog.hu cikkéből:

Első körben ketten pályáztak a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára: Gyüdi Sándor június 30-ig hivatalban lévő főigazgató Keszég Lászlóval főrendezőként, valamint Barnák László szegedi színművész Horgas Ádám művészeti vezetése mellett, Gyüdi Sándorral az operatagozat élén. Keszég László jelenlegi főrendező szerint Gyüdi nem szólt erről korábban a művészeti vezetésnek, majd a társulaton belüli megosztottság elmérgesedésére hivatkozva visszavonta a pályázatát. Keszég elmondta, úgy érzi, Gyüdi Sándor cserbenhagyta őt és a megkezdett munka iránt eltökélt társulati tagokat. Arról is beszélt, hogy ha még idejében elmondták volna neki, hogy Gyüdi Sándor Barnák László pályázatában is szerepel, elképzelhető, hogy egy másik pályázóval tovább tudták volna folytatni a megkezdett munkát, akár Gyüdi Sándorral az operatagozat élén.

Gyüdi Sándor / Fotó: Délmagyar

Gyüdi Sándor / Fotó: Délmagyar

A főigazgató elmondta, hogy nem sokkal azután, ahogy megtudta, hogy szerepel Barnák pályázatában, erről beszélt Keszég Lászlóval, és noha akkor már valóban nem volt idő más pályázóban gondolkodni, ezt véleménye szerint már korábban sem tette volna meg a főrendező, mivel ő is Gyüdi Sándort tartotta a toronymagas esélyesnek. Mindez akkor dőlt meg, amikor az önkormányzat a társulaton belüli helyzet hallatán megváltoztatta a korábbi álláspontját, ami a közgyűlés kultúrával foglalkozó néhány tagjával folytatott informális beszélgetésből vált világossá a direktor számára. Innen kezdve tudta, hogy semmi esélye a győzelemre, ezért a színházon belüli helyzet további elmérgesedésére tekintettel, saját döntéseként vonta vissza a pályázatát.

“Nem gondolhatja senki, hogy Barnák László előtt azzal nyílt volna meg az út, akár esélyeit növelte volna, hogy elképzelése szerinti zeneigazgatónak engem jelölt meg. Aki az ő pályázatát támogatta, változást akart a vezetésben, azaz nem velem és vezetőtársaimmal akart tovább dolgozni. Le kell szögeznem, hogy nem vagyok/voltam karrier-színigazgató, azaz soha más színház vezetésére nem pályáztam, nem pályáznék. Soha nem akartam mindenáron szegedi színidirektor lenni, voltak is kétségeim, hogy ez-e a nekem való feladat, másrészt én vagyok-e a színház számára a megfelelő igazgató, de attól a perctől kezdve, hogy ősszel elhatároztam, újra indulok a pályázaton, ezt komolyan vettem, a megbízatást el akartam nyerni, a dráma tagozat jövőjét Spiró Györggyel és Keszég Lászlóval képzeltem. Megtisztelő volt, hogy a megkezdett közös munkát, mely mindhármunk megítélése szerint szép eredményeket hozott és reményekre jogosított, folytatni akarják velem. Minden bizonnyal Keszég László is úgy látta, hogy főrendezői munkájának folytatására velem van leginkább esélye” – fejtette ki az interjúban Gyüdi Sándor.

A leköszönő főigazgató rámutatott, évtizedek óta közszereplő a városban, nyilvánvalóan személyes ismeretségben áll több önkormányzati képviselővel is. Általuk érzékelte a döntéshozók elbizonytalanodását. “Utólag is úgy gondolom: nem a visszalépésem döntötte el a pályázat kimenetelét, viszont megelőzte, hogy az utolsó héten tovább éleződjenek a társulaton belüli ellentétek. (…) Visszalépésem kétségtelenül megkönnyítette a fenntartó dolgát, mert pusztán arról kellett döntenie, hogy a megmaradó egyetlen pályázót kinevezi-e. A célom viszont nem ez volt, hanem az, amit az előző válaszomban mondtam: egyre élesebbé váltak az ellentétek, a társulaton belüli vita a csütörtöki szavazás utáni hétvégén nagyon eldurvult, ez egyre fokozódni látszott; mindenki sérült volna ebben a folyamatban, és ez a színház további szakmai munkájában rendkívüli akadályokat jelentett volna – hétfői visszalépésemmel ezt akartam megelőzni. Megismétlem: határozott meggyőződésem, hogy nem a visszalépésem döntötte el a pályázat sorsát, viszont segítette a színházi működés folytatását a további sérülések elkerülésével” – mondta Gyüdi Sándor.

A teljes interjú itt olvasható.