Kovács Patrícia: “Marton László elvitte a balhét”

2018 április 13. péntek, 17:25

A színésznő szerint Marton László elvitte a balhét, boszorkányüldözéssé vált az egész, miközben nagy gazemberek most is dolgoznak. Kovács Patríciát a zoom.hu kérdezte.

 

A zoom.hu cikkéből:

“Én azokkal dolgozom, akik akarnak velem dolgozni. Ha valaki azért nem akar velem, mert mondjuk megnyitottam egy Pride-ot, akkor azzal az emberrel tényleg nincs dolgunk egymással. Olyanokkal szeretek dolgozni, akikkel egyet gondolunk a világról, vagy engem érdekel valamiért nagyon, hogy ők mit gondolnak. Szekértolója senkinek nem voltam soha, de így is volt olyan korszak, amikor nem mentem be a köztévébe, mert kitiltottak. Akkor olyan csinovnyikok dolgoztak ott, akiknek az volt a dolguk, hogy kitiltsanak, aztán jöttek újak, azok meg hívtak és én bementem, ebből nem csinálok személyes szabadságharcot” – hangsúlyozta Kovács Patrícia.

Kovács Patrícia / Fotó: Nagyapáti István

Kovács Patrícia / Fotó: Nagyapáti István

Arra a kérdésre, hogy vannak-e munkahelyi konfliktusai a világnézete miatt, a színésznő így felelt: “Figyelj, ez olyan mint egy nagy sportteljesítmény. Én még nem futottam le maratont, de nagyon sokat végigszurkoltam. És ott azt láttam, hogy a 42 kilométer az 42 kilométer mindenkinek. Egyszerre izzad és küzd balos, jobbos, férfi, nő, egészséges vagy éppen mozgáskorlátozott. A színház is ilyen. Amikor Jordán Tamás vezette a Nemzeti Színházat, akkor egy asztalnál ült Blaskó Pétertől kezdve Hollósi Frigyesen át Kulka Jánosig, és közösen beszélték meg a napi híreket, miközben froclizták egymást. Szeretettel és tisztelettel. Aztán felmentek dolgozni.”

Kovács Patrícia az interjúban a színházi zaklatási botrányokról is beszélt: “A szakmánk megítélésének nyilván nem tett jót. De azt hiszem, Marton László elvitte a balhét, miközben én tudom, kishal volt ahhoz képest, amik még vannak. Fontos, hogy erről már lehet beszélni, de az nem jó érzés egy próbán arról agyalni, hogy ez most #metoo vagy nem. A színházhoz hozzá tartozik a szexus, és amikor egy férfi kollégám azt mondja, hogy nem mer megfogni, az nem jó. Rosszat tesz az egyetem megítélésének is, ami amúgy is érzékeny hely. Sok fiatalember keresi a saját szexusát és önmagát amikor bekerülnek és egy színészhallgatónak le kell küzdenie a gátlásait. Itt csókolózni, pofozkodni kell. Ismerni kell a saját testedet és lelkedet és nyitottnak kell lenni az ért ingerekre, hogy azokat fel tudd használni később a szerepeidben. És persze kell lennie egy egészséges határnak, de azért nagyon nehéz lehet most rendezőnek vagy színészpedagógusnak lenni. Most mindenki zavarban van, és szerintem ebben a kérdésben kiskamasz korban van a színházi társadalom. Nem tudom, mi lesz ennek a vége. Az, hogy Sárosdi Lilla előjött ezzel, nagyon fontos volt. A bulvármédia viszont nagyon rosszat tett ennek az egésznek, boszorkányüldözéssé vált az egész, miközben nagy gazemberek most is dolgoznak.”

A teljes interjú itt olvasható.