“Csillogó várakozás van bennem” – Mertz Tibor válaszolt

2018 április 17. kedd, 11:33

Hét év után búcsúzik Szombathelytől és szabadúszó lesz. Mertz Tibort a nyugat.hu kérdezte.

 

A nyugat.hu cikkéből:

“Magamnak is be kellett vallanom, hogy én egy csavargó, hűtlen színész vagyok. Fantasztikus hét évem volt itt Szombathelyen. Nagyszerű szerepeket játszhattam, olyan társakkal és rendezőkkel dolgozhattam együtt, hogy nem biztos, hogy valaha az életben még egyszer ez megadatik nekem. De akkor is úgy gondolom, most mennem kell. Várnak rám azok a dolgok, amik nem tudom, hogy mik lesznek. Csak azt érzem, hogy indulnom kell, mert akkor találom meg őket, ha már útközben leszek. Eddigi pályafutásom során is mindig megéreztem, mikor kell váltanom, és mindig jól döntöttem” – mondta Mertz Tibor.

Mertz Tibor / Fotó: Vágvölgyi Bálint, nyugat.hu

Mertz Tibor / Fotó: Vágvölgyi Bálint, nyugat.hu

“Amikor leszerződtem Szombathelyre, akkor sok előadásom futott párhuzamosan szerte az országban. Most viszont nagyon nehéz leegyeztetni, hiszen zsinórban játszunk, gyakorlatilag lehetetlen szabad időpontokat találnom. Eleinte itt évadonként kettő előadásban játszottam, aztán háromban, most pedig, elég régóta négyben, az összes bemutatópár valamelyik előadásában benne vagyok. Budapesten sem tudok eljutni színházakba, annyira sokat vagyok itt. (…) Minden színésznek fontos, hogy országosan is tudjanak róla, ne vesszen ki a köztudatból. Ugyanakkor persze nagyon megtisztelő az a szeretet, az az odafigyelés, amit itt Szombathelyen megkapunk, ez egészen lenyűgöző és megható” – hangsúlyozta a színész.

Mertz Tibor kicsit sem tart tőle, hogy mi lesz jövőre. “Csillogó várakozás van bennem, nincs egzisztenciális szorongásom, mert tudom, olyan nincs, hogy valami nem lesz, pont ez a kérdés, hogy mi lesz. Nem szeretnék sehová sem leszerződni, elég volt a kötöttségekből. A szabadság az, amire most leginkább vágyom, mert voltam én már annyiszor társulati tag!” – szögezte le.

A színész azt is elárulta, leginkább a társulat fog hiányozni neki Szombathelyről. “Borzalmas űr lesz bennem, ezt tudom. Másrészt én nagyon szeretem a kisvárosokat, Szombathely sokkal élhetőbb, mint más helyek, nekem legalábbis úgy tűnik. Nem tudom mi miatt, de azt érzem, itt nyugodtabbak, barátságosabbak és segítőkészebbek az emberek, valahogy emberibb léptékben működnek a dolgok. Átlátható hova megyek, kire és mire van szükségem, ezt nagyon szeretem. A többi városhoz képest, és ez most nem a szokásos udvarlási kör, a napi életben Szombathely sokkal kulturáltabbnak tűnik, mint akármelyik más kisváros, ahol eddig éltem. Talán a nyugati határszélnek köszönhető ez” – mondta Mertz Tibor.

A teljes interjú itt olvasható.