“Ebben a szakmában nincs két egyforma eset” – Valló Péter válaszolt

2018 április 18. szerda, 7:38

Kern András és Hernádi Judit főszereplésével rendezte meg Stephen Sachs Valódi hamisítvány című darabját az Orlai Produkció felkérésére. Valló Pétert a Fidelio kérdezte.

A Fidelio cikkéből:

“Már végzett színházrendezőként Az ügynök halálát rendeztem Latinovits Zoltánnal Willy Loman szerepében a veszprémi színházban, ami ennek megfelelően egy mérhetetlenül izgalmas, nagy feszültségben eltöltött időszak volt. Mivel addig már többször volt alkalmam nagymesterek mellett asszisztálni (Várkonyi, Horvai, Ádám Ottó…), így nem értek teljesen váratlanul ezek a megpróbáltatások, tudtam nagyjából, hogy mire lehet számítani, de a saját rendezés azért mégiscsak más. Ráadásul a ’70-es évek elején, egy vidéki színháznál nagyon rövid, és intenzív próbaidőszakok voltak, főpróba héten egymásba értek a nappalok és az éjszakák” – mesélt legelső főpróba hetéről a rendező.

Valló Péter / Orlai Produkció: Valódi hamisítvány - próba / Fotó: Takács Attila

Valló Péter / Orlai Produkció: Valódi hamisítvány – próba / Fotó: Takács Attila

A, hogyan változott a viszonya ehhez az időszakhoz az elmúlt évtizedek során, így felelt: “Természetesen idővel megtanultam, milyen ez. Ennek dacára most is vannak rendkívül feszült végjátékok, olyan előadások, ahol a vége nagyon izgalmasra sikeredik. Akadnak persze jó esetek is, amikor már néhány nappal a premier előtt úgy érzem, hogy itt valami jó születik, és már csak azért kell izgulni, hogy a színészek a közönség előtt a legjobb formájukat fussák. Meg vannak harcosabb esetek, amikor az utolsó pillanatban is nagyon kell küzdeni. Minden alkalom, minden előadás más, egyiket sem lehet rutinból levezényelni.”

Valló Péter elmondta, nem dolgozik törvényszerűen könnyebben együtt azokkal, akiket jól ismer, ez nagyon sok dolgon múlik. “Például azon is, hogy a színdarab jól legyen kiosztva, ha ugyanis ez nincs meg, akkor előbb-utóbb jönnek a feszültségek, hogy ki mit tud megcsinálni, és mit nem, és ezek a feszültségek rátapadnak a kapcsolatokra is. Ebben az esetben erre a két művészre kerestünk az Orlai produkciónál darabot, akik játszottak már együtt, jól ismerik egymást, számos közös siker van a hátuk mögött. Talán ezért is nem terhelték különösebb feszültségek a próbaidőszaknak ezt az utolsó szakaszát” – fejtette ki az alkotó.

“Az tartja ebben a szakmában az embereket frissen, ambiciózusan, fiatalon, hogy nincs két egyforma eset, és mindig, mindent újra kell kezdeni elölről. A tapasztalás, a rutin inkább csak arra jó, hogy ha bekövetkezik valamilyen esemény, akkor tudok viszonyítani: mit is csináltam, amikor legutóbb ez volt? Ettől még nem biztos, hogy ez lesz a megoldás, csak ad egy iránymutatást. Ezzel együtt is: az utolsó pillanatig csak reménykedni lehet. Hiába tűnik úgy minden, hogy rendben lesz, ha aztán nem felel meg a nézők elvárásainak, és lehet olyan is, hogy úgy tűnik, semmi sem lesz rendben, aztán mégis szeretik a nézők” – mondta Valló Péter.

A teljes interjú itt olvasható.