Lázár Kati: “Nem csinálok presztízskérdést a színészetből”

2018 április 21. szombat, 7:15

Az árnyékszéken ihletet nyerő sámánasszony és az Expo-küldött nagyasszony kettős szerepét játssza Bodó Viktor új rendezésében. Lázár Katit a Színház.net kérdezte.

A Színház.net cikkéből:

“Elsősorban Bodó Viktor személye, a kaposvári színészek meg a fiatalok miatt vállaltam el a Krakken műveletet. Némedi Árpád, Lugosi György, Lecső Péter és Molnár Piroska a régi Kaposvárt idézi, nem akármilyen szinten. Kurta Niké, Rainer-Micsinyei Nóra szputnyikosok voltak, a vérükben van a bodóizmus. Olyan tehetségesek, hogy padlót fogok tőlük. Ha nem vagyok színpadon, oldalt ülök és nézem az előadást. Repesek az örömtől, ami amúgy nem jellemző rám, mert sokat morgok, kritizálok” – mondta Lázár Kati.

Lázár Kati / Fotó: Menház Színpad

Lázár Kati / Fotó: Menház Színpad

A kérdésre, miben látja Bodó Viktor rendezői módszerének lényegét, a művésznő így felelt: “Végtelen nagy szeretet és kíváncsiság sugárzik belőle. A Krakken művelet próbáin azt vettem le, hogy unja, amikor a színész csak teljesít, ugyanazt ismétli, és nincs benne invenció. Igyekeztem ajánlatokat tenni, de közben izgultam meg zavarban is voltam.”

“Nem csinálok presztízskérdést a színészetből. Amikor Jordánnal Kaposváron fiatalokkal közösen dolgoztunk, soha nem akartam középen meghajolni. A siker része a szakmának inkább zavar. Csákányi Eszter mindig nevetett rajtam, amikor a nagy előadások tapsviharában hajlongva dohogtam, hogy ‘jól van, hagyjátok abba, menjetek már haza’. Taps nélkül is tudtam, hogy jó voltam-e vagy sem, hogy sikerült-e megfelelni az elvárásaimnak vagy sem” – hangsúlyozta Lázár Kati.

A színésznő a Huszonötödik Színházban, Miskolcon, Szolnokon, Kaposváron és az Új Színházban is társulati tag volt, hosszú évek óta szabadúszó. “Változatlanul fontos számomra, hogy jóban, őszinte együttlétben legyek azokkal, akikkel dolgozom. Annak idején felmerült bennem, megkérdezem Zsámbéki Gábort, szerződtetne-e a Katonába. De valahogy egy hang azt súgta, hogy nem kell tagnak lenni sehol, jobb nekem a szabadúszás. (…) Sok jó fej segített, amikor teljesen a nullán voltam, nem tudtam befizetni a csekkjeimet. Előfordult, hogy egy bankos ismerősöm adott ötleteket, hogyan lehet kölcsönt kapni és apránként visszafizetni. Manapság nincs ilyen gondom. Van, aki össze tudja egyeztetni a sok pénz keresést és a jó színészetet. Megint Jászai Marit idézem: „soha nem tudtam magamat taksálni, szégyellettem”. És ez rám is jellemző. Nem bratyizok olyanokkal, akiknek nem a színház, a mű, a mondanivaló a legfontosabb. Az emberi részem ki van szolgáltatva a színpadi létnek” – mondta Lázár Kati.

A teljes interjú itt olvasható.