Megtartották a Staféta díjátadóját – Villáminterjú a díjazottakkal

2018 április 25. szerda, 13:51

Megtartották a Staféta díjátadóját a Jurányiban, a díjazottakkal rövid körkérdéses interjút is olvashatnak.

Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

„A Stafétával duplán lehet nyerni” – kezdte köszöntőjét Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Füge Produkció elnöke a 2017-es Staféta Pályázat díjátadóján, hiszen amellett, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata által útnak indított pályázat az elmúlt évben hét produkció létrejöttét is lehetővé tette, három előadás külön díjban is részesülhetett.

A Főváros a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult Budapest a fiatal tehetségekért kezdeményezést olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében.

Juhász András, Szenteczki Zita / Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

Juhász András, Szenteczki Zita / Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

A különdíj a díjtárgy mellett, (150.000 Ft bruttó összegű) pénzjutalommal és a BVA által összeállított Budapest élménycsomaggal jár (Bubi bérlet, Rudas fürdőbelépő és állatkerti belépő). A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Mészáros Máté vehette át a United Space of Ambivalence című táncelőadásáért, melyet a közönség az idei Sziget Fesztiválon is láthat.

A Fidelio Csoport által életre hívott Fidelio Fortissimo díjat Zappe László és Várhegyi András A halál kilovagolt Perzsiából című produkció alkotópárosának, Szenteczki Zitának és Juhász Andrásnak nyújtotta át. A díjazott előadás alkotócsapata egy exkluzív médiacsomagban részesült.

A Közönségdíjat magasan, a szavazatok hatvan százalékának a begyűjtésével Olasz Renátó és Horváth János Antal Kitagadottak című előadása nyerte. A közönségdíjat, melyet a Jurányi ház egyik alkotója, Cséffai Györgyi iparművész készített, a korábbi nyertes, Kálmán Eszter adta át az alkotócsapatnak.

Villáminterjú a díjazottakkal:

Mészáros Máté
United Space of Ambivalence
Budapest a fiatal tehetségekért program különdíja

Mit jelent számodra ez az elismerés?
Meglepődtem. Nem is tudtam, hogy bármiféle díj kiosztásra kerül. Azt jelenti, hogy a személyes hit mellé jó mindig egy külső megerősítés. A United Space of Ambivalence c. előadásnál minden olyan szerencsésen összejött. Olyan jó alkotótársakkal dolgoztam együtt, hogy mindenféle díj nélkül is sikeresnek érzem ezt a próbafolyamatot és magát az előadást is.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a próbafolyamatnak köszönhetően?
Jó volt olyan előadást csinálni, ami nyitott a nézők felé és ennyire megtartja a koncentrációjukat. Úgyhogy a következő előadásoknál megpróbálom ezt megőrizni. Az előző munkáimban mindig volt egyfajta bezártsága az előadásnak, amit kívülről néztek a nézők, és a United Space of Ambivalence-ben tök jó volt megélni, hogy kinyitottuk a falakat. Átjárhatóságot tapasztaltam a kommunikációban, és az előadás struktúrájában is volt valamiféle nyitottság. Ez így mind összességében újdonság volt és pozitív élmény.

Ha azt mondom Staféta, azt mondod…
Hajrá!

Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

Szenteczki Zita és Juhász András
A halál kilovagolt Perzsiából
Fidelio Fortissimo-díj

Mit jelent számotokra ez az elismerés?
SzZ: Egyrészt nagyon örülünk a szakmai elismerésnek, másrészt annak, hogy egy évig követik a munkáinkat. A sajtófigyelem mindenképpen nagy öröm. Mivel elég nehéz az előadás továbbjátszási sorsa, azon is gondolkodunk, hogyan tudnánk együttműködni az ügyben a Fidelioval. Jó érzés, hogy vannak szakmai támogatóink.
JA: Sajnos egyelőre nem igazán tudjuk játszani az előadást. A legközelebbi időpont januárban van, ezért is fontos a sajtómegjelenés, hátha valaki felfigyel ránk és gyakrabban tudjuk játszani.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a próbafolyamatnak köszönhetően?
SzZ: Még nem dolgoztunk együtt, de nagyon jó közösség alakult ki a próbafolyamat során.

Ha azt mondom Staféta, azt mondjátok…
SzZ: Független alkotó közösség.

Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

Staféta díjátadó / Fotó: Gulyás Dóra

Horváth János Antal és Olasz Renátó
Kitagadottak
Közönségdíj

Mit jelent számotokra ez az elismerés?
OR: Először is a Staféta Pályázattól kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy szabadon gondolkozzunk, és az, hogy ezt a nézők is elismerik, azt jelenti, hogy ma a szabad gondolkodásnak van létjogosultsága.
HJA: Azt jelenti, hogy tudtunk élni a lehetőséggel. Jó érzés, hogy legitimálódik az a szabadság, amit a pályázat által kaptunk.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a próbafolyamatnak köszönhetően?
OR: Megtapasztaltuk, milyen nehéz helyzetben van az, aki ma Magyarországon függetlenként színházat próbál csinálni.

Ha azt mondom Staféta, azt mondjátok…
HJA: Bizalom.