Ötvös András: “El kell érnem, hogy maximálisan közöm legyen a szerepemhez”

2018 április 25. szerda, 8:58

Új bemutatóban vett részt AlkalMátés osztálytársaival Ötvös András a Hatszín Teátrum színpadán. Second Life avagy Kétéletem című előadásról, a Katonából való távozásáról és az Együtt. szabadon alkotói közösségről a Pesti Műsor kérdezte.

Ajánló a darab elé:

A whiskey gyáros Mészáros Máté megismerkedik Ötvös Andrással, aki mentős lett, és elbeszélgetnek arról, mi lett volna, ha színészek lennének. Ismernék-e Kovács Patríciát? De lehet, hogy ő is egy másik életet él, mint a mostani, éppen úgy, mint Járó Zsuzsa vagy Péter Kata. Schruff Milánt ebben az elképzelt életben minden más jobban foglalkoztatja, mint a színház… Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. A Second Life avagy Kétéletem alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Hat fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

Ötvös András / Orlai Produkció – Hatszín Teátrum: Second Life avagy Kétéletem / Fotó: Pénzes Kristóf

A Pesti Műsor interjújából:

Ötvös András a készülő produkcióról elmondta: “A Second Life-nál többnyire fikciókkal dolgozunk: töréspontokat veszünk alapul az emberek életében, és azzal játszunk, hogy mi lett volna, ha az a dolog akkor máshogy alakul (…) Deés Enikő dramaturg és Dömötör András rendező diktafonnal felvették a beszélgetést, ami arról szólt, hogy ki mi lenne, ha nem színész lenne, és hogy miért lett színész. Megkerestük azt a pontot is, amikor ez eldőlt, és megnéztük, mi lett volna, ha az a nap másként alakul. Aztán Benedek Albert társult a csapathoz mint író. Elkezdtünk improvizálni, ők leírták, majd átdolgozva visszaadták a szöveget, ami persze állandóan változik, ha valakinek eszébe jut valami. Mi így dolgoztunk Máté Gábornál a főiskolán (…) és így dolgozik az AlkalMáté is. Ez a fajta munka nagyon fekszik ennek a csapatnak” – mesélte a színész.

A kérdésre, hogy a Katonából való 2017-es távozása után gondolkozott-e pályamódosításon, a színész így felelt: “Valójában szerintem nem az az érdekes, hogy hány szakmát tudnék felsorolni, hanem az, hogy egy emberben hány másik van. Ottlik mondta, hogy leírhatjuk magunkról, hogy te újságíró vagy én meg színész (…), de attól függetlenül jó, ha tudja az ember, hogy nem az. Tulajdonképpen ugyanannyira körvonalazhatatlan a lényünk hétévesen, mint 55 évesen. Valami lesz az emberből, ugyanakkor az is veszélyes, ha azzal azonosítja magát, amit éppen dolgozik. (…) Hozzám mindig közel áll, amit meg kell csinálnom, mert ha nincs az adott tárgyhoz közöm, akkor az a munkám, hogy megteremtsem azt, sőt azt kell elérnem, hogy maximálisan legyen közöm hozzá. Ez ugyanolyan, mint amikor régebben számtalanszor feltették nekem a kérdést, hogy az alternatív színház vagy a kőszínház áll-e közelebb hozzám. Ma délelőtt nem próbáltam másként, más energiákkal a Hatszín Teátrum ötödik emeletén, mint amikor a Katona Kamrájában próbáltam” – árulta el a Ötvös András.

Járó Zsuzsa, Ötvös András és Kovács Patrícia / Orlai Produkció – Hatszín Teátrum: Second Life avagy Kétéletem / Fotó: Takács Attila

Az Orlai Produkció 2017-ben újradefiniálta társulata megnevezését, Együtt.szabadon névvel, melyhez a Katona után Ötvös is csatlakozott: “Egyrészt nagyon fontos számomra, hogy nem alakult ki rossz viszony a Katonával. Jólesik visszamenni, és azt érzem, hogy az ottani kollégáim is örülnek, amikor visszamegyek. Ugyanakkor az is fontos az embernek, amikor azt érzi, hogy anyagilag is megbecsülik. Az is jó, hogy az Orlai Tibor által életre hívott “Együtt szabadon”- nál olyan alkotóközösség van, ahol megvalósulhat az, hogy Dömötör András – aki többnyire Németországban dolgozik – azt mondja, hogy szeretnék ezekkel az emberekkel valamit csinálni, és ezért hazajönnék, amire Orlai Tibor azt mondja neki, hogy tessék, itt a lehetőség. Ez szerintem példátlan a mai színházi közegben. Azt látom, hogy ebben a csapatban mindenki iszonyú hálás azért, hogy itt lehet. Én is próbálok rászolgálni arra, hogy olyan helyzetben lehetek, amit irigylésre méltónak gondolok” – nyilatkozta a színész.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.