Elhunyt Tóth Zoltán színművész

2018 április 27. péntek, 22:06

A Pinceszínház közleménye.

A Pinceszínház mély fájdalommal tudatja, hogy öt nappal az 57. születésnapját követően április 27-én elhunyt Tóth Zoltán színművész kollégánk és barátunk, akit a színházunk három produkciójában is láthatott a közönségünk az előző és a jelenlegi évadunkban.

Zoli tavaly februárban Háy János A Gézagyerek című darabjában debütált színpadunkon Herda Pityu megformálójaként. (A legutóbbi hetekben, kórházi kezelése idején Horváth Lajos Ottó színművészt kértük fel a helyettesítésére.)

Svejk! Vacsorázunk!

Több alkalommal műsorra tűztük szeretett és idén kereken tíz éve játszott saját Svejk! Vacsorázunk! című zenés előadását a kamaratermünkben. Tolmácsolásában nem csak megismerhettük Hašek legendás katonafigurájának történetét, hanem megkóstolhattuk a Monarchia ételeit, ízeit is.

Legutóbbi, márciusi bemutatónkban, Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című darabjában az életét összegző címszereplőt alakította – mindössze két előadás erejéig, egészségi állapota miatt az áprilisi előadásokat le kellett mondanunk.

A Gézagyerek

Tóth Zoltán pályája kezdetén kis szerepekben kisembereket játszott. Az évtizedek folyamán beérkezett művésszé vált, elmúlt a kis szerepek ideje, de játszani mindvégig kisembereket szeretett igazán.

A színművészeti főiskolára nem vették fel, így a szakmát a debreceni színházban ügyelőként kezdte, majd egymást követték a színpadi szerepek is. A békéscsabai színházban tett kitérője után visszatért Debrecenbe, ahol ekkor már a drámairodalom legnagyobb alakjait játszhatta el egymás után. Meghatározó színésszé vált.

Ezután kilenc évet a budapesti Katona József Színházban töltött, mégsem érezte magát soha fővárosi színésznek.

Márton partjelző fázik

Az utóbbi években szabadúszó színészként dolgozott. A Svejk! Vacsorázzunk! című darabjával bejárta az országot. Színházi szerepei és önálló estje mellett rendszeresen szinkronizált és tanított, középiskolás diákokkal szerettette meg a színház varázslatos világát.

Művészetét Jászai Mari-díjjal is elismerték a pályája során.

Az elmúlt két évben a Pinceszínházban találta meg a szakmai otthonát, oszlopos tagjává vált a társulatunknak.

Nyugodj békében, Zoli!

Emlékedet – alakításaidat és személyiségedet – szeretettel fogjuk megőrizni.

A Pinceszínház társulata