“Nagyon érdekelnek az álomkarakterek” – Sodró Eliza válaszolt

2018 április 27. péntek, 7:36

Mohácsi Jánossal egy Závada Pál-regényadaptációra készülnek a Radnótiban: az Egy piaci nap a vészkorszakot követő Magyarországról, a tömeghisztériák pszichózisáról szól. Sodró Eliza színésznőt a Vasárnapi Hírek kérdezte.

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

“Még alakul a karakterem, alig járunk a darab negyedénél a próbafolyamatban. Ami biztosan látszik egy hónappal a bemutató előtt, hogy mindenki több szerepet játszik majd, és hogy egy bizonyos Tarcsai Sára nevű lány mindenképpen én leszek. Ő egy olyan valaki, aki nem kifejezetten szereti a zsidókat. Nagyon sokat dolgozik, mégsem jut neki semmi, ugyanakkor látja, hogy másoknak könnyebben megy, így hát őket teszi felelőssé a saját nehezéért. Eléggé harcias teremtmény, valójában élvezi is a konfliktusokat” – mesélte szerepéről Sodró Eliza.

Porogi Ádám, Sodró Eliza, Mohácsi János / Radnóti Miklós Színház: Egy piaci nap - olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Porogi Ádám, Sodró Eliza, Mohácsi János / Radnóti Miklós Színház: Egy piaci nap – olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

A színésznő elárulta, nagyon érdekelik az álomkarakterek, a mesékben felbukkanó archetípusok. “Nagyon érdekes például beszédbe elegyedni velük. Valójában ők a személyiség leválasztott részei. Ilyen módon próbálok meg találkozni a szerepeimmel is. Sokszor úgy próbálom megfejteni őket, hogy megkérdezem például Lady Annától, ott, akkor miért azt csinálta, amit? Miért úgy reagált? Vele kapcsolatban az volt az érdekes, hogy sokkal gőgösebbnek gondoltam, ő mégis készségesen válaszolt. Van úgy, hogy a fejemben már összeállt a karakter, de még nem jött elő onnan. Ha viszont megkérdezem, azzal előcsalogathatom” – fogalmazott a Radnóti művésze.

A rá váró feladatokról elmondta, a májusi bemutatón kívül készül egy kisfilm Dudás Balázs rendezésében a párkapcsolatokról, Alföldi Róbert Chicagót rendez az Átriumban, amiben nagy valószínűséggel Roxy Heart-ot játssza, és megtalálta egy nagyon izgalmas projekt is. “A nyáron lemegyünk egy faluba, ahol jelen lévő probléma a mélyszegénység, eltöltünk ott egy kis időt, anyagot gyűjtünk – ebből készülne egy előadás. Kicsit dokuszínház, kicsit társadalmi vetületű dolog. Borzasztóan érdekel. Néha azt érzem, hogy nagyon steril közegben élek. A választási eredmények is azért leptek meg, mert mindenki, aki engem körülvesz, beleértve az ezer Facebook-ismerősömet is, teljesen másképp vélekedett, mint az ország nagy része. Ami igazán szíven ütő volt, hogy Jézusom, azt sem tudom, hol élek. De ugyanez van akkor is, amikor néha a villamoson rácsodálkozom egy-egy emberre: jé, ő is egy itt élő ember! És akkor felmerül ezer kérdés bennem: hol van a színpadon ez az ember? Hol vagyok én attól, hogy megformáljak egy ilyen embert? Ha az archetípusát nézzük, tudnék-e hozzá első fogódzót találni? Vagy csak egy paródiát tudnék belőle csinálni? Meg tudnám-e úgy facsarni a személyiségemet, hogy olyasmi legyen, mint az övé? Azt hiszem, ehhez közelebb kell menni a hús-vér valósághoz” – hangsúlyozta Sodró Eliza.

A teljes interjú itt olvasható.