“Mindenki azt gondolja, hogy rengeteg munkám van” – Szamosi Zsófia volt az Alinda vendége

2018 április 29. vasárnap, 8:14

Az egyetlen magyar színész, aki ott állhatott az Oscar-gála színpadán. Azóta ugyan nem keresik többen, viszont másra fókuszál: kisbabája született. Veiszer Alinda Szamosi Zsófiát kérdezte.

A színésznő a Mindenki című, Oscar-nyertes magyar rövidfilm egyik főszereplőjeként állt a Los Angeles-i Dolby Színház színpadára. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: “Azt gondoltam, hogy sok minden meg fog változni, ha más nem, annyi hozománya mindenképp lesz a dolognak, hogy itthon sok munkát kapok. Egyáltalán nem így történt. Nem hogy nem lett több, egyszer sem csörgött a telefonom. Szerintem ez őrület. Miközben mindenki azt gondolja, hogy rengeteg munkám van, és én majd úgyse érek rá, mert ki se látszok a melóból. Amikor hazajöttem Los Angeles-ből, rögtön elkezdtem próbálni egy filmre, teljesen el voltam havazva. Aztán vártam, hogy csörögjön a telefon, hátha felkérnek erre vagy arra, de nem csörgött. Közben kiderült, hogy babát várok, úgyhogy elmentem és szültem egy babát” – mesélte Szamosi Zsófia.

A színésznő Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének főszerepét alakítja, a művet beválogatták a Kritikusok hete (Semaine de la critique) versenyébe a Cannes-i flilmfesztiválon. Szamosi Zsófia egy Anna nevű némettanárt játszik, akinek három gyereke, férje és folyamatos anyagi szorongása van. Egy átlagos napja is felér egy road movie-val, hiszen mindig rohannia kell, munkába, bölcsődébe, iskolába, balettra, vívásra. A film egy kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, a filmekből általában kimaradó részleteket sem hagyják ki belőle, vagy intézik el egy montázzsal.

Újra műsoron Szamosi Zsófia monodrámája!
A PanoDráma ‘Pali – Maléter Pálné életmonológja szó szerint’ című előadása május 2-án, 28-án és június 3-án látható a Katona József Színház Sufnijában. Maléter Pál 41 éves sem volt, amikor 1958. június 16-án az 56-os forradalmi kormány honvédelmi minisztereként Nagy Imrével és Gimes Miklós újságíróval egy napon kivégezték. Özvegye, a szellemileg és fizikailag is fiatalos Gyenes Judith ma 84 éves. Vele interjúztak az alkotók, az őt alakító Szamosi Zsófiát beleértve hónapokon át, s ebből a több mint 15 órányi anyagból született az előadás, mely épp annyira szól Gyenes Judithról, mint férjéről és Magyarország modern történelmének egyik legfelemelőbb fejezetéről Lengyel Anna rendezésében.