“A vakmerőség hajt előre” – Pető Kata válaszolt

2018 április 29. vasárnap, 13:05

Két évig a Konzervatórium klasszikus magánének szakára járt, majd elvégezte a Színművészetit. Azóta színészként dolgozik, de egyre több munkája van jelmeztervezőként is. Pető Katát a Színház.net kérdezte.

 

A Színház.net cikkéből:

Pető Kata szerint a legnagyobb kérdés az, hogyan ossza be a rendelkezésre álló időt, mert nehezen mond le bármiről. Ráadásul mindig azt hiányolja, amit éppen nem csinál: most például rettenetesen hiányzik az életéből az éneklés. A Sadant nevű zenekaruk a tagok krónikus időhiánya miatt már évekkel ezelőtt feloszlott. “Feszegetem a határaimat, érdekel, hogy mire vagyok képes, és mégis a különböző területek mögött lévő kreativitás egy és ugyanaz. Jelmezt tervezni például a Szputnyikos időszak végén kezdtem el: úgy alakult, hogy kisebb szerepeket kaptam akkoriban, és rájöttem, hogy azért van bennem feszültség, mert nem tudom kiadni a kreatív energiáimat; ettől van, hogy azt érzem, felrobbanok. Néztem a próbákat és a beugró képeken fantáziáltam. Elmondtam a rendezőnek, Kovács D. Daninak az ötleteimet. Egy év múlva egy újabb közös munkánknál kérdezte, nincs-e kedvem elvállalni a jelmeztervezést. Megijedtem, de már nem mondhattam nemet” – mesélte az alkotó.

Pető Kata / Fotó: marieclaire.hu

Pető Kata / Fotó: marieclaire.hu

“Az az igazság, hogy sajnos nem tudok jól rajzolni. Viszont mindig is kíváncsisággal figyeltem a körülöttem dolgozó jelmeztervezők munkáját. Alkotásaikat, az anyagokat, a készülő jelmezeket. De sose készítettem magamnak komoly ruhákat például” – árulta el Pető Kata, aki arra a kérdésre, honnan vette mégis a bátorságot, így felelt: “Nem tudom. Vakmerőség volt. Ugyanúgy, mint ahogy kimentem Grazba Julikát játszani németül. Ez ugyanaz a vakmerőség, ami engem mindig hajt előre. Bevállalok olyan dolgokat, amikhez hatalmas energiákat kell megmozgatni, valószínűleg magát az erőfeszítést is élvezem. És azt, hogy az általam kialakított helyzet rákényszerít a tanulásra, fejlődésre.”

Mostanában szinte ugyanannyi jelmeztervezői feladata van, mint új szerepe színészként. Pető Kata hangsúlyozta, ez egy tudatos döntés volt, azért engedte, hogy így alakuljon, mert nagyon pici még a kislánya, és a jelmeztervezői feladatoknak egy részét el tudja úgy végezni, hogy viszi magával őt is. “A következő évadra már szeretnék több színészi feladatot vállalni, és mostanában újra vágyom a társulati tagságra is. Elfáradtam egy kicsit abban, hogy mindent magamnak szervezek. Stabil közösségben lenni egy teljesen más fajta létezés. Amikor szabadúszó az ember, mindig újabb és újabb közegekbe kerül, mindenhol mások a szabályok, az erőviszonyok, a problémák, és más típusú barátságok kötődnek. Jó lenne már ‘hazamenni’ egy kicsit” – fogalmazott a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok