Török-Illyés Orsolya: “Ha tudod, merre tartasz, automatikusan szelektálsz”

2018 április 30. hétfő, 8:29

Török-Illyés Orsolya és férje, Hajdu Szabolcs is átvehetik idén a Mediawave Párhuzamos Kultúráért Díját. A színésznőt a Marie Claire magazin kérdezte.

 

A marieclaire.hu cikkéből:

“Mindenképpen inspiráló, sőt szinte elengedhetetlen, hogy egy alkotónak ne csak a saját nézőpontja legyen az egyetlen számára érvényes aspektus egy téma körüljárásában, hiszen így tisztul a saját mondanivalója. Egy fesztivál mindig remek alkalom arra, hogy az ember belelásson mások munkáiba, módszereibe. A saját tapasztalatom az, hogy van egy saját utam, ízlésem, stílusom, és ez határozza meg azt, hogy mik hatnak rám. Tehát, ha tudod, merre tartasz, akkor automatikusan szelektálsz” – mondta Török-Illyés Orsolya.

Török-Illyés Orsolya / Fotó: Ferenczy Dávid, vho.hu

Török-Illyés Orsolya / Fotó: Ferenczy Dávid, vho.hu

A férjével közösen létrehozott Látókép Ensemble a Kanzoli című dokumentumfilmmel vesz részt a versenyben. “Személy szerint nem vettem részt az elkészítésében, de nagyon szeretem. A felvetés pofon egyszerű: egy embert elküldenek egy cigány faluba, hogy szerezzen egy lovas szereplőt egy filmhez. Elsőre azt gondolod, mi sem egyszerűbb, hiszen ez érdek közös: az egyik munkát ajánl, a másik meg munkát keres. Megdöbbentő látni, mennyire nem tud fogást találni egymáson a két világ, csak mert mások a törvényei, szokásai, félelmei” – mutatott rá az alkotó.

Idén 13 év után újra filmet készített Jeles András. A rossz árnyék című alkotást a Mediawave Fesztiválon is megnézhetjük majd, Török-Illyés Orsolya arról is beszámolt, milyen volt a rendezővel együtt dolgozni. “Nagyon élveztem, csak azt sajnálom, hogy nem tartott sokkal hosszabb ideig, mert szívesen elmélyültem volna a Jelessel való munkában. A szó legjobb értelmében használja a színészt. Ha kellően nyitott és laza tudsz lenni, akkor úgy épülsz be az ő különleges világába, hogy közben a saját személyiséged nem lett megerőszakolva. Csodálja és élvezi az embert, és látszik, hogy inspirálja az a sokféle arc, aki feltűnik a filmjeiben. Ez nagyon megtisztelő, és felemelő” – hangsúlyozta a színésznő.

Török-Illyés Orsolya arról is beszámolt az interjúban, hogy az Ernelláék Farkaséknál lassan a századik előadásnál tart, a Kálmán-napot már több mint ötvenszer játszották, és még mindig nagy az érdeklődés mindkettőre. Nemrég fejeztek be egy hangjátékot, melynek alapja édesanyja lehallgatási dossziéja. Ez egy háromezer oldalas anyag kis részlete, a román titkosszolgálat által húsz éven át lehallgatott lakásában zajló beszélgetések szerkesztett változata, ebből lehet, hogy könyv is lesz majd. Az erdélyi Filmtettel közösen egy oktatási projektbe kezdtek, aminek valószínűleg egy film lesz a kifutása. Ezeken kívül két színházi előadást is kezd próbálni májusban, egyet Hajdu Szabolccsal, egyet pedig Kovács Ádámmal.

A teljes interjú itt olvasható.