“Egyre több fiatal jár hozzánk” – Eszenyi Enikő válaszolt

2018 május 02. szerda, 7:16

A Vígszínház igazgatója szerint az idősebb nézőik elfogadják az újszerű rendezéseket, de egyre több fiatal jár hozzájuk. Eszenyi Enikőt a Pesti Műsor kérdezte.

A Pesti Műsor cikkéből:

“Minden játszóhelyünkön, a Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon is az átlagos látogatottság 100% fölött van. A színház történetében az, hogy minden játszóhely 100% fölött teljesít, még nem fordult elő. Ez igen nagy öröm, és jól mutatja, hogy nézőink mennyire szeretnek bennünket. Minden korosztály szívesen jár hozzánk, de az is jól látszik, hogy a közönségünk megfiatalodott. Ez azt jelenti, hogy az idősebb nézőink elfogadják az újszerű rendezéseket, de úgy is értendő, hogy egyre több fiatal jár hozzánk” – mondta Eszenyi Enikő, aki kiemelte három játszóhelyükön esténként összesen 1700-1800 embert kell leültetni, és az, hogy minden este ilyen telt házakkal játszanak, csodálatos dolog.

Eszenyi Enikő / Fotó: Vígszínház

Eszenyi Enikő / Fotó: Vígszínház

Eszenyi Enikő nemrég a Hamletet rendezte, amit korábban még soha nem mutattak be a Vígben. Azon felvetésre, miszerint meglehetősen érdekes előadás, amely vitát vált ki, a direktor úgy felelt: “Vitát a kritikusok között váltott ki. Egy ezer férőhelyes színházban most lesz a harmincadik előadás. A főpróbákkal együtt több mint harminckétezer ember látta. A nézők között ezek szerint nem váltott ki vitát. Számomra az a lényeges, hogy a közönségünk, a fiatalok szeressék és ismerjék ezt a darabot. (…)  Számomra a Hamlet a világ legcsodálatosabb műve, nekem ez ‘a darab’. Nagyszerű munkatársaim voltak, akikkel ideálisan, fáradhatatlanul dolgoztunk a darabon. Forgách Andrással és Vörös Róberttel újra átrágtuk magunkat az angol szövegen, és Andrásnak köszönhetem, hogy ilyen kitűnő, jól játszható lett a végeredmény. Nagy örömömre Antal Csaba díszlettervező elismerésben részesült az előadás látványvilágáért. Pusztai Judit egy nagyszerű fiatal jelmeztervező, sok szép munkáját lehet még látni emellett a Vígszínházban. Hozzájuk még jöttek a kiváló színészek, köztük Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Fesztbaum Béla, úgyhogy ez egy nagyon jó munka volt, és örülök, hogy ilyen nagy sikere van”

Eszenyi Enikő arról is beszélt, hogy még ebben az évadban otthont ad a Vígszínház az Európai Színházi Unió soron következő konferenciájának. “Európa legnagyobb és legnevesebb színházainak képviselőit, világhírű színházi szakembereket köszönthetünk majd Budapesten, hiszen az Európai Színházi Unió korábbi döntése értelmében az UTE májusi rendes közgyűlésének a Vígszínház ad otthont 2018-ban. A közgyűlésen Michal Dočekal köszönti majd hivatalosan is a jelen lévő tagszínházak képviselőit, a milánói Piccolo Teatro mellett többek között a bukaresti Bulandra Színház, a moszkvai Malij Színház, a Schauspiel Stuttgart, a Teatro di Roma és a bécsi Volkstheater vezetőit. Jó érzés, hogy megmutathatjuk nekik Budapestet, és büszkélkedhetünk a Vígszínházzal” – számolt be az igazgató.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.