Péterfy Bori: “Időmániás vagyok, percre van beosztva az életem”

2018 május 04. péntek, 8:00

Az utóbbi években főleg a zenekarával kapcsolatos hírekben olvashattunk róla, kevesebb feladatot vállalt színésznőként. Péterfy Borit a Deszkavízió blog kérdezte jelenlegi szerepeiről, éneklés és színház egyensúlyáról.

A Deszkavízió blog interjújából:

Arra a kérdésre, hogy a Péterfy Bori & Love Band fellépései mellett mi alapján mond igent egy szerepre, Péterfy Bori így felelt: “Ez elég összetett dolog. Általában egy szerepet vállalok el egy évadban, mert a rengeteg koncert miatt nagyon nehéz egyeztetni. Emiatt ez egyik erősen praktikus szempont az, hogy mikor van a próbaidőszak (…) Nagyon intenzív a munka ilyenkor, nincs várakozás a próbák alatt, hogy mikor kerülsz sorra a te jeleneteddel. Ez nekem nagyon fontos, mert időmániás vagyok, percre van beosztva az életem” – mondta a színésznő-énekesnő.

Péterfy Bori (Fotó: Karmatik)

Az öldöklés istene című darabban Anette szerepét játssza, amelyről Péterfy Bori elmondta: “Most éreztem életemben először egy szereppel kapcsolatban, hogy nagyjából kész vagyok vele. Mindig az szokott lenni, hogy a 10-15. előadás az, amire azt érzem, hogy tényleg a kezemben van. Itt abszolút nem volt ilyen (…) Ez a darab teljesen realista, így a helyzetek is ismerősek voltak, nekem is majdnem ennyi idős a kisfiam, mint akiről a darab szól. Abszolút tudom és ismerem, hogy milyen, amikor gyereknevelésről kell beszélgetni, és te egyáltalán nem úgy gondolod, mint a másik anyuka. A játszótéren az ember számtalanszor beleütközik furcsa helyzetekbe, és persze minden szülőnek a saját gyereke a legszuperebb. Ezek ismerős helyeztek voltak, ezért nem nagyon kellett keresgélnem magamban ennél a szerepnél, hiszen igazi „velem is megtörténhet” szituációról van szó. Egyáltalán nem okozott nehézséget, hogy hol találjam meg magamban ennek a nőnek az igazságát” – mesélte a színésznő.

Péterfy Bori, Herczeg Adrienn / Átrium / Fotó: Mészáros Csaba

A Száll a kakukk fészkére című előadásban már 3 éve láthatjuk Ratched nővér szerepében. A karakter folyamatos változásáról Péterfy Bori így nyilatkozott: “Nekem belülről a #metoo mozgalom körül történtek változtattak az egészen egy kicsit, nem tudom, ez mennyire látszik kívülről. Eleve ez elejétől kezdve más irányba toltam Ratched nővér karakterét, meg akartam találni az igazságát, mert azt gondolom, hogy ő mai szemmel egy nagyon érdekes feminista karakter. Ő ezeket a különböző általa hibásnak tartott férfiakat, akik erőszakosak, alkoholisták, ilyen-olyan bajuk van, neveli és féken tartja. Ahogy McMurphy beszél vele, és amiket megenged magának vele szemben, az pontosan az a férfi-női kommunikáció, aminek most már azért nagyon a vége felé járunk. Főleg egy munkahelyen, és egyáltalán. Ez az, amiért a nők most már kiállnak, és azt mondják, hogy nem beszélhetsz így velem, nem tehetsz megjegyzést a testemre, nem kezelhetsz másként, csak azért mert én nő vagyok. Emiatt mára bizonyos mondatok beélesedtek és másképp tűnnek fel, de ez ennél nyilván sokkal összetettebb. Egy diliházban játszódik ugyan, de azért tudott világszinten ennyire sikeres lenni, mert sokkal több van benne. Alapvetően az elnyomásról, a szabadságról szól” – szögezte le a színésznő.

Makranczi Zalán, Péterfy Bori és Szabó-Kimmel Tamás / Belvárosi Színház: Száll a kakukk fészkére

Székely Kriszta rendező A kaukázusi krétakör című előadásban Gruse szerepét osztotta rá, ahol nem is igazán színészként, hanem énekesi minőségében jelenik meg: “Krisztával nagyon régóta ismerjük egymást, jóban vagyunk. Amióta elindult a rendezői pályán, azóta ha találkoztunk, mindig ott volt a levegőben, hogy jó lenne valamit együtt csinálni, de hát ugye én alig játszom, félig-meddig vagyok színész. Ezért külön érdekes volt, hogy a fél zenekarommal együtt az előadás zenei anyagát is mi csináltuk, én pedig a felkérés szerint ebben „Péterfy Bori, az énekes”-ként vagyok jelen (…) Ez is volt a cél, hogy ne egy figura legyen, hanem mintha Péterfy Bori bejött volna az utcáról, és azt mondaná, hogy ezek a színészek itt most eljátszanak egy darabot, én meg énekelek egy pár dalt hozzá. Félig civil, amit csinálnom kell benne” – árulta el Péterfy Bori.

Péterfy Bori / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör

A kaukázusi krétakör POSZT-jelölése kapcsán a színésznő elmondta: “Annyira csodálatos ez az előadás, hogy meglepett volna, ha nem válogatják be. Bár most félig-meddig kívül vagyok a színházon, és tudom, hogy már a POSZT sem feltétlenül arról szól, hogy egy előadás jó vagy nem jó, hanem rég politikai csatatérré vált sajnos. Ettől függetlenül gondoltam, hogy nem maradhat ki a „Krétakör” egy ilyen szemléből (…) Most, hogy túl vagyunk a választásokon még inkább vérfagyasztó az előadás, főleg az a szöveg, amit én a végén mondok arról, hogy azoké legyen minden, ami van, akik jól bánnak vele. Egy ilyen országban, ahol most élünk, ez egy eléggé gyomorba vágó mondat. Nagyon nem ez történik. Általában nem a jók győznek és nagyon kevés az olyan ember, mint Gruse, ezt mindenkinek nagyon megrázó végig néznie” – hangsúlyozta Péterfy Bori.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.