Lovas Rozi: “Nyitott, nyughatatlan embernek tartom magam”

2018 május 07. hétfő, 8:33

A Kaposvári Egyetem elvégzése után évadonként új társulathoz szerződött, legutóbb a Radnóti Színházhoz, ahol otthonra talált. Lovas Rozit a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

Lovas Rozi elmondta, soha nem a menekülés volt az oka a sűrű váltásoknak. “Nem én akartam kimozdulni egy helyzetből, hiszen soha sehol nem volt rossz dolgom. Olyan megkeresések jöttek, amikre úgy éreztem, hogy nem lehet nemet mondani. Alapvetően nagyon nyitott, nyughatatlan embernek tartom magam, keresem azokat a helyzeteket, ahol a maximumot tudom kihozni magamból, illetve kíváncsi vagyok magára a szakmára, így mindig éreztem, hogy merre kellene továbbmenni ahhoz, amit szeretnék még kipróbálni. Hiszek abban, hogy azok az energiák, amiket az ember kibocsát magából, úgy lépnek kölcsönhatásba a világgal, hogy végül mutatják a helyes utat, ami számomra egyre nagyobb kihívások felé vezet. A Radnóti önmagában tartogatja számomra ezeket a kihívásokat, olyan szakmai alapbiztonságot ad, aminek bátran vetem alá magam, akár huzamosabb időn keresztül” – mondta a színésznő.

Lovas Rozi és Csomós Mari / Fotó: Dömölky Dániel

Az Üvegfigurákban Nagy Dániel Viktorral játszik, most már sokadszor alakítanak szerelmespárt. “Valami nagyon jól működik közöttünk, kifejezetten szeretek vele próbálni is és játszani is, őrületesen nagy bizalom van közöttünk, mindig biztonságban érzem magam vele a színpadon, egymásból dolgozunk. Soha nem ugyanolyanok a jeleneteink, nincs makacs ragaszkodás bennünk, hogy minden mondatot mindig ugyanúgy mondjuk. Jóféle figyelem van közöttünk, egyszerűen jók a kölcsönhatások” – fogalmazott Lovas Rozi.

Az előadásban Laura szerepét játssza, erről így mesélt a Radnóti Színház művésze: “Szerencsére túlnyomórészt nagy formátumú rendezőkkel dolgozhattam, ami talán hatással volt a színészetemre is és van már valamennyi stílus- és arányérzékem, de egy ilyen darabban nehéz magadat kívülről kontrollálni. Ez nagyban a rendező feladata, és Valló Péter gyilkolta a szövegből és a jelenetekből is az érzelgősséget és az önsajnálatot. Ebben az esetben főleg azon múlik, hogy legyen egy mai szöveg és négy kristálytisztán elemzett színészi alakítás, ami végigviszi a nézőt az előadáson. Itt az elemzés alapozta meg az egészet, és Péter nagyon precízen és jól elemez. Laura egy épkézláb ember, akiben benne van a lehetőség egy egészséges életre. Nem sajnálja magát, nem szomorú. Ellenkezőleg, ő alapvetően egy vidám ember, aki nem tud úrrá lenni a frusztrációin és a szorongásain. Már lemondott magáról és egy normális élet lehetőségéről, de ő ezzel ki is békülne, ha a környezete békén hagyná.”

Elindultak az Egy piaci nap próbái, ami a Radnóti utolsó premierje lesz az évadban. “Ez Závada Pál kisregénye, amit korábban olvastam is. Mohácsi János rendezi, aki az osztályfőnököm volt. Közel áll hozzám az ő színháza. Az igazán mély drámai történeteket képes humorral és eltartással, közben mégis szívszorítóan elmesélni. Ráadásul nagyon kötődik ehhez a témához. Nagyon vártam ezt a próbafolyamatot” – árulta el Lovas Rozi.

A teljes interjú itt olvasható.