Ők képviselhetik Magyarországot a 2019-es Prágai Quadriennálén

2018 május 08. kedd, 11:29

Sikeresen lezajlott a 2019-es Prágai Quadriennálén való magyar részvételre szóló nyílt pályázat, amelyet hazai főkurátorként a PIM-OSZMI hirdetett meg.

Mi van a felhőben?

A színházi látványtervezők négyévente megrendezett világkiállítása 2019-ben a képzelet, átalakulás és emlékezet hívószavak köré építi tárlatait. A hallgatók munkáit felvonultató Diákszekció a képzelet szabad áramlására, vad és bátor utópiák létrehozására helyezi a hangsúlyt. Az Országok és régiók szekció azt a termékeny átalakulási folyamatot állítja középpontba, amelynek során a kezdeti ötletek és elképzelések a megvalósulás kereteivel találkozva tervvé forrnak. Testet öltve így válhatnak maguk is inspirációs forrássá a közös emlékezetben, miként azt a Fragmentumok tárlat élő legendái: tárgyai, jelmezei, töredékei demonstrálják.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Ács Piroska (PIM-OSZMI), Antal Csaba díszlettervező, Barda Beáta (FESZ), Böröcz Sándor (OISTAT), Csanádi Judit (MKE), Kicsiny Balázs (MALÁT), Kis Domonkos Márk (Magyar Teátrumi Társaság), Laklóth Aladár (EMMI), Szabó Attila (PIM-OSZMI), Zeke Edit (MALÁT).

Infinite Dune

Infinite Dune

A szakmai zsűri döntésének értelmében a rangos nemzetközi színházi kiállítás központi, Országok és Régiók szekciójában Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor és Nagy Fruzsina Infinite Dune (Végtelen dűnék) című installációja képviselheti Magyarországot. A kiírásnak megfelelően interaktív, környezetével kapcsolatot teremtő díjnyertes koncepció a végtelenség tükrök által létrehozott illúziójával játszik: az installáció kívül környezetét kettőzve mossa el a térbeli határokat, belül homokdűnéket sokszorozva kelti kietlen sivatag benyomását. A második helyezéssel járó díjat a zsűri Szlávik István, Szakács Györgyi, Szlávik Juli és Vécsei Márton Hübrisz című pályaművének, míg a szintén díjjal járó harmadik helyet Erkel László Kentaur: The spiralring című alkotásának ítélte.

A Diákszekción a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatói állítják ki közös, Mi van a felhőben? című tervüket, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak bevonásával készült. Installációjuk részben a változékony képzelet és az egymásba folyó gondolatok, részben a virtuális felhőként működő iCloud szimbólumaként a felhő és utazás motívumai köré épül. A Fragmentumok szekcióba az OSZMI Nagy Fruzsina jelmeztervező Andrássy úti villa elnevezésű alkotását nevezte.