Szávai Viktória: “Ha már színpadon állok, sose érzem, hogy máshol akarok lenni”

2018 május 08. kedd, 8:00

Tavaly 17 év után megvált a Radnóti Színház társulatától. Szávai Viktóriát többek között erről is kérdezte a Magyar Idők.

A Magyar Idők cikkéből:

Szávai Viktória egy éve már nem tagja a társulatnak, de vendégművészként bejár és eljátssza a Radnóti Színházban Lear király legidősebb lányát, Gonerilt. A színésznő elmondta, az nehezebb időszak volt számára, amikor már tudta, hogy el fog jönni. “Régóta éreztem, hogy ideje lenne váltani, de gyávaságból, kényelemből, vagy mert jó évad jött, maradtam. A döntésem után egy ideig skizoid állapotot okozott leülni arra a székre, az elé a tükör elé, ahol évekig sminkeltem, de mára érzelmileg is sikerült elszakadnom a színháztól. Májusban végleg elköszönök. Fura érzés lesz aznap este utoljára játszani a Radnótiban” – tette hozzá.

Szávai Viktória / Fotó: Nizsai Dániel, Színház.org

Szávai Viktória / Fotó: Nizsai Dániel, Színház.org

Mióta eljött a színházból, szabadúszóként folytatja a pályáját. A színésznő elárulta, a Csak színház és más semmi című tévésorozat volt számára a biztosíték, ha bármi történik, akkor is egzisztenciálisan egy kicsit védve lesz. “Gondoltam, hogy nem lesz sima ügy 17 év után új életet kezdeni, de egyelőre élvezem, hogy a magam ura lettem, és hozhatok döntéseket” – hangsúlyozta.

Szávai Viktória azt is elmondta, nincs menedzsere, szerinte annyira szűk ez a szakma, hogy az önmenedzselés jól működik. “Felszabadító érzés, hogy mondhatok igent, és mondhatok nemet. Ez egy végtelenül kiszolgáltatott és igazságtalan pálya, a tehetség csak pici százalékban nyom a latban. Rengeteg minden más is kell hozzá, kapcsolatok, kommunikáció, könyöklés, rugalmasság. Aki ezekkel nem rendelkezik, annak igen nehéz dolga van” – mutatott rá a színésznő.

Az interjúban az is szóba került, van-e a színésznek színházundora? “Velem is előfordul, hogy nehezen indulok el otthonról, de ha már színpadon állok, sose érzem, hogy máshol akarok lenni. Vannak olyan rendezések, szerepek, találkozások, melyek nem gyümölcsözőek, de azokat is fel kell vállalni. A színész attól színész, hogy átverekszi magát ezeken az akadályokon” – fogalmazott  Szávai Viktória.

A teljes interjú itt olvasható.