“Csodálatos dolog ez a fajta szabadság” – Láng Annamária az Alinda vendége volt

2018 május 10. csütörtök, 9:01

A szabadúszói létről, külföldi munkákról Láng Annamáriát Veiszer Alinda kérdezte.

A Krétakör oszlopos tagja volt, annak megszűnéséig. Játszott egy évig a Vígben, most Miskolcon látható, de főleg a világot járja a Látszatélet című Mundruczó darabbal, kooprodukciókban játszik, nemzetközi társulatokba hívják. A szabadúszói létről, külföldi munkákról Láng Annamáriát Veiszer Alinda kérdezte.

Arra a kérdésre, hogy a szabadúszói lét miatt van-e benne állandó félelem, Láng Annamária így felelt: “Szerintem csodálatos dolog ez a fajta szabadság és függetlenség (…) Mindig nagyon ébernek kell lenni és jól kell tudni dönteni – már amennyire jönnek egyáltalán döntéshelyzetek, vagy csak meg kell ragadni minden lehetőséget. (…) Nincs bennem félelem. Ha nem jön felkérés, akkor majd csinálok én valamit. Inkább az elaprózódástól félek, hogy bizonyos dolgokat le kell mondani ahhoz, hogy mást száz százalékosan tudjak csinálni. Vagy, hogy mindent elvállalok és aztán nem úgy tudok részt venni benne, ahogy szeretnék. A magánéletembe is beszűrődnek erőteljesen ezek a munkák, és nyilván ilyen jellegű félelem is van bennem, hogy azon túl, hogy a saját életemről döntök, azért van körülöttem egy család, két kisgyerek, és az ő életükkel nem szeretnék játszadozni” – árulta el a színésznő.

A Krétakörben töltött évek meghatározóak voltak a színésznő számára. A provokatívabb előadásokban gyakran kellett meztelenül játszania, melynek kapcsán Láng Annamária megjegyezte: “Ez nem úgy van, hogy én bemegyek egy színházi térbe és boldgan ledobálom a ruháimat: nem dobálom le boldogan. De ha egy anyag azt kívánja, és hogy ha ezáltal valamiféle tabun áttörünk, akkor szívesen teszem, mert ha ezzel a fajta sebezhetőséggel történik bennem valami, és ha ezt a néző nézheti, szerintem az benne nagyon nagy élményt okoz (…) Az ember megért ilyenkor valamit abból, hogy mit jelent embernek lenni”.

“Olyan örömmel töltött el ez a pálya, az ezzel való foglaltosság mindig, akármilyen piciben is csináltam, hogy nem volt más választásom, nem érdekelt semmi más ennyire (…) Bármennyire is keresem a különleges helyzeteket a színházban, ez a három falú doboz, aminek a negyedik fala nyitva van, rettentően otthonos” – mesélte a színésznő.

A külföldi megbízások, szerepek kapcsán Láng Annamária elmondta: “Mindig iszonyú megkönnyebbülés magyarul fogalmazni. Főleg, amikor hosszabb időt töltök külföldön, rettenetes súlyok kerülnek le a vállamról, hogy magyarul beszélhetek. Mindezek ellenére mégiscsak várom a külföldi kihívásokat és lehetőségeket, márcsak azért is, mert olyan színházi esztétikával találkozom, és olyan kollégákkal is, akikkel és amivel egyébként nem találkozhatnék (…) Sokszor találtam szembe magam azzal, hogy megkérdezték tőlem, veled mi van. És én tudtam, hogy nagyon sokat dolgozom, azon vagyok, hogy fejlesszem magam, és jó dolgokat hozzunk létre azokkal, akikkel éppen arra szerződünk, de rájöttem, hogy ez itthon nem látszik. Ez erős volt” – nyilatkozta.