“Snowden nélkül ez a darab nem született volna meg” – Daniel Kehlmann a Szentestéről

2018 május 14. hétfő, 10:02

A Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként érkezett hazánkba, és a Hatszín Teátrumban bemutatott Szenteste című darabját is megtekintette. A szerzőt a Revizor Online kérdezte.

 

A Revizor Online cikkéből:

A Szenteste egy merénylet tervezésével gyanúsított filozófusnő kihallgatásának története. A nőt december 24-én elfogják, miután számítógépén olyan szövegeket találtak, amelyek alapján azt feltételezik, hogy éjfélkor bombát akar robbantani valahol a városban. 90 perc maradt kideríteni, létezik-e bomba, és ha igen, hol van.

Daniel Kehlmann / Fotó: zeit.de

Daniel Kehlmann / Fotó: zeit.de

“A kiindulási pont az volt, hogy egy kihallgatásról akartam írni, arról a végtelenül drámai szituációról, amely egy kihallgatáson kialakulhat. Természetes, hogy manapság, a világ történéseit tekintve joggal várhatták volna el tőlem az olvasók, hogy vallási fanatikus terroristáról írjak, de itt a bökkenő: a vallási fanatikusok számomra intellektuálisan nem elég érdekesek. Sokkal inkább foglalkoztat egy olyan ember, akinek értékrendjével könnyebben tudok közösséget vállalni, akit urambocsá valamennyire még meg is érthetek. Ha egy ilyen ember választja a radikalizálódás útját, az ő cselekedetének motivációja sokkal jobban elgondolkodtat, mint egy nyilvánvalóan elvakult, beszűkült látásmódot képviselő szélsőséges indítékai” – mesélte a darabról Daniel Kehlmann.

A szerző anno – számos értelmiségivel együtt – kiállt amellett, hogy Edward Snowden Németországban kapjon menedékjogot. “Igen. Jó pár éve annak, hogy Edward Snowden a nyilvánosság elé állt. Akkoriban kezdtem el a Szentestét írni, mert elképesztő hatást gyakorolt rám, amit ez a férfi bizonyítékokkal alátámasztva kimondott: hogy az állam a megfigyelés milyen eszközeivel, mennyire gátlástalanul, milyen messze képes elmenni, hogy belelásson az emberek életébe. Innen indult a kihallgatás története is, előtérben azzal a megdöbbentő ténnyel, hogy a hatóságok többet tudnak rólunk, mint azt a legmerészebb álmainkban gondolnánk. Igen, azt hiszem, kimondhatom, hogy Snowden nélkül ez a darab nem született volna meg” – hangsúlyozta az író.

A teljes interjú itt olvasható.