Szikora János: “Baráti gesztus is, hogy megrendezem Esterházy utolsó darabját”

2018 május 16. szerda, 10:04

A merészebb, intellektuálisabb színházi vonalat fogja folytatni Esterházy Péter utolsó darabjának színpadra állításával. Szikora Jánost a Fejér Megyei Hírlap kérdezte.
A Fejér Megyei Hírlap cikkéből:

A direktor elárulta, az idei Koronázási Szertartásjátékról különösen szívesen beszél. “Éppen ebben vagyok benne, ebben élek. Nos, II. András a téma, de. Ahogyan elkezdtem vele alaposabban foglalkozni, szembesültem azzal, hogy az Andrásénál, mint királynál, színházilag van egy érdekesebb figura – és ez a lánya: Szent Erzsébet. (…) A sors különös játéka, hogy 1235-ben az apa halála évében avatja szentté a pápa Erzsébetet. Apa és lánya különös párhuzamos életrajza az, ami engem az idei Koronázási Szertartásjátékban izgat” – tette hozzá.

Szikora János / Fotó: Mohos Angéla

Szikora János / Fotó: Mohos Angéla

Arra a kérdésre, hogy létezik-e ma Magyarországon olyan színikritika, amelyet egy rendezés után érdemes átlapozni, Szikora János így felelt: “Nincs… Már nincs, és … nézze, mindig azért vagyok zavarban, mert nehéz elkerülni annak a vádját, hogy ‘azért beszélsz így a kritikáról, mert nem írnak rólad jót’ – de azért ez mégsem így van. Mi azt tapasztaljuk, hogy azok a kritikusok, akik ma színházi kritikával foglalkoznak, azok vagy a látottak puszta leírására szorítkoznak, vagy pedig olyan előítéletek alapján alakítják ki az értékítéletüket, amely politikailag nagyon erősen motivált. Ezt mi úton-útfélen tapasztaljuk, hogy minden olyan produkció, amelyben egyfajta politikailag ellenzékinek minősíthető magatartás nyíltan vagy bújtatottan megjelenik, az azonnal magasztalásra kerül – míg az olyan előadások, amelyekben az ellenzékiségnek már-már szinte elvárt szintje és színvonala nem jelenik meg, azok a ‘futottak még’ kategóriába kerülnek. És ez elég gáz szerintem. Ez a gáz – megmondom őszintén.”

A direktor azt is elmondta, hogy a merészebb, intellektuálisabb színházi vonalat fogja folytatni Esterházy Péter utolsó darabjának színpadra állításával. “Ez a Mercedes Benz, amit fura módon, noha a Péter magyarul írta, mégis a Szlovák Nemzeti Színház mutatott be Pozsonyban – sőt Péter az ő felkérésükre írta. Őszintén szólva nem tudom, tudta-e: ez lesz az utolsó – én nem úgy olvasom. De közben meg hát mégiscsak ez az utolsó színházi műve. A Pesti Színházban rendeztem korábban a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című darabját. Nagyon jól ismertem a Pétert, jó barátságban voltunk, együtt dolgoztunk több alkalommal, sokat volt jelen azokon a próbákon is – így ez nekem most kicsit visszatekintő, baráti gesztus is, hogy megrendezem ezt a darabot” – számolt be Szikora János.

A teljes interjú a Fejér Megyei Hírlapban olvasható.