“Kell a budapesti sokféleség” – Bánfalvi Eszter válaszolt

2018 május 19. szombat, 8:04

A salemi boszorkányok az utolsó bemutatója a szombathelyi társulatnál. Bánfalvi Eszter erről is mesélt a Színház.net interjújában.

 

A Színház.net cikkéből:

“A salemi boszorkányok már akkor ‘pofán csapott’, amikor a Vígszínházban láttam Mohácsi János Istenítélet című rendezését. Húsba vájó, örök érvényű darab. Közel áll hozzám, mert a mindenkori kisemberről szól. Nincs olyan szereplője a darabnak, akiben ne ismernék rá a környezetemben élőkre. A boszorkányüldözésen és az igazságszolgáltatás igazságtalanságán túl mérhetetlenül fájdalmasnak tartom a kisember nyomorúságát, azt a kérdést, hogy milyen áldozatokat hozunk meg, illetve nem hozunk meg. Hogyan áruljuk el egymást és magunkat” – mondta Arthur Miller darabjával kapcsolatban Bánfalvi Eszter.

Bánfalvi Eszter / Fotó: Horváth Evelin Lina

Bánfalvi Eszter / Fotó: Horváth Evelin Lina

Arra a kérdésre, hogy került-e már olyan helyzetbe, amikor ártatlanul meghurcolták, a színésznő így felelt: “Az agyam törli a magammal kapcsolatos sérelmeket. Szerencsémre vagy szerencsétlenségemre nagyon erős az igazságérzetem. Ösztönösen azonnal kinyitom a számat, ha igazságtalanságot tapasztalok. Hamar robbanok, de nagyon gyorsan elszáll belőlem a düh, a szenvedély, ahogy kiadtam magamból. Nem mérlegelek, általában a másik arcába mondom a problémámat. Ez alkati kérdés nálam. Ugyanakkor teljesen megértem sok barátomat, ismerősömet, akik hozzám hasonlóan éreznek, de vesztenivalójuk van, ezért nem szólnak. Nem tudom, hogy döntenék a helyükben.”

Bánfalvi Eszter négy évad után távozik Szombathelyről. Az interjúban elárulta, mennyi kétely és tépelődés előzte meg döntése meghozatalát. “Ha megérzem, hogy tipliznem kell vagy valami nagyon mocorog bennem, azonnal kommunikálom. Ebben az esetben azért halasztottam el a döntést, mert akkoriban zajlott az igazgatóválasztás körüli őrültekháza. Biztos voltam abban, hogy nem maradok örökre Szombathelyen. A bérletrendszer nagyon leterhelő, harmincöt nap alatt huszonöt előadást kell játszani. Ráadásul túl kozmopolita vagyok. Budapesten nőttem fel, a családom itt él, ráadásul angyalföldi lakótelepi lány vagyok, akinek kell a zaj meg a por. Meg a budapesti sokféleség” – hangsúlyozta a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.