Mundruczó Kornél: “A magyar előadásaim állnak a legközelebb a szívemhez”

2018 május 25. péntek, 8:07

A Proton Színház első nemzetközi produkcióban készült előadása, a Nehéz istennek lenni négy év szünet után szerepel ismét a Trafó műsorán. A társulat két alapítóját, Mundruczó Kornékt és Büki Dórát a HVG kérdezte.

 

A hvg.hu cikkéből:

Büki Dóra ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Proton Színház szempontjából a brüsszeli Kunstenfestivaldesarts volt a meghatározó pont. Fél évvel a Frankenstein-terv ottani bemutatója után megkereste őket Christophe Slagmuylder igazgató, hogy lenne-e kedvük nemzetközi koprodukcióban létrehozni egy előadást. Ez lett a Nehéz istennek lenni. “Sorsfordító négy hét volt a számomra a Nehéz istennek lenni próbafolyamata Budapesten és Brüsszelben. Mellesleg ez a kedvenc előadásom. Valószínűleg azért, mert kevésszer adatik meg az ember életében, hogy általa nagyra értékelt, elképesztő szabadságfokkal rendelkező művészekkel az ihletnek arra a fokára jut el, mint a free jazzben. És valami olyasmi születik, amiről tudja, hogy évekig fog táplálkozni belőle. Ugyanez igaz a Látszatéletre is, amiben olyan új területek nyíltak meg számomra, amit sem az operaházi, sem a német színházi rendezéseimben nem lehet megteremteni. A legjobbak, a szívemhez legközelebb állóak, a legkísérletezőbbek a magyar előadásaim” – hangsúlyozta Mundruczó Kornél.

Mundruczó Kornél, Büki Dóra

Mundruczó Kornél, Büki Dóra

Büki Dóra rámutatott, hogy a fennmaradásukhoz elengedhetetlenek a vendégjátékok, hiszen azokból finanszírozzák az itthoni előadásokat, Magyarországon ugyanis veszteséggel játszanak. “A Nehéz istennek lenni esetében nem volt túl szerencsés, hogy csak egy évvel a brüsszeli premier után tudtuk itthon is bemutatni. A színészeknek fontos, hogy direkt visszajelzést kapjanak a nézőktől, akik értik a nyelvet. A feliratozás késleltetett reakciókat szül” – tette hozzá.

“Külföldön azokon a fesztiválokon jelenünk meg, ahol vagy még soha nem járt magyar társulat, vagy csak nagyon ritkán. Száz feletti vendégjátékkal lassan egy szintre kerülünk a nagy múltú színtársulatokkal, melyek színháztörténetet írtak Magyarországon, mégsem tudunk bekerülni a fősodorba. De amíg megtelnek az itthoni előadásaink, addig része vagyunk a magyar színházi kultúrának. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a magyar színházi kultúra nagyon gazdag. A törekvései pozitívak, a kirekesztő attitűdje nem különbözik az ország más területein felfedezhető kirekesztő attitűdtől. A kétarcúság, hogy egyszerre vagyok kirekesztő és sokszínű, éppúgy jellemző a kultúránkra, a kettős beszédünkre, mint ahogy a színházunkra” – fejtette ki Mundruczó Kornél.

A teljes interjú itt olvasható.