“Nem venném a bátorságot az ítélkezésre” – Hajdu Szabolcs rádiójátékot rendezett

2018 május 26. szombat, 9:05

A rendező ennek kapcsán mesélt a Médiatanács-blognak.

A Karc FM-en volt először hallható április 30. és május 4. között a Hajdu Szabolcs által rendezett, feleségével, Török-Illyés Orsolyával közösen készített ötrészes, részben személyes indíttatású Obiectiva Theodora című rádiójáték.

A Médiatanács-blog cikkéből:

A Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával létrejött alkotásban a hetvenes, nyolcvanas évek ikonikus erdélyi magyar színésznője, Illyés Kinga életébe hallgathatunk bele, aki az előadásban játszó Török-Illyés Orsolya édesanyja. A mű a Securitate, a román kommunista diktatúra titkosszolgálata általi megfigyelések és lehallgatások anyagaiból állt össze.

Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs / Fotó: Médiatanács-blog

Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs / Fotó: Médiatanács-blog

Hajdu Szabolcs elmondta, ha vannak esetleges eltérések az eredetileg elhangzott dialógusokhoz képest, azok a fordításból eredhetnek. “A dossziét román nyelven kaptuk meg, amit Török-Illyés Orsolya fordított magyarra. Eredetileg magyar közegben vagyunk ugye, a hetvenes évek közepén, és a románok nem értik a nyelvet. Magyarokat szerveznek be és mivel Marosvásárhely kis város, mindenki ismer mindenkit – az ügynökök, beszervezettek nagyrészt rokonok, barátok, ismerősök lehettek –, talán ott még kegyetlenebb volt ez az egész, mint itt Magyarországon. A beszélgetéseket felvették és valószínűleg valamelyik szomszéd lakásban – merthogy elég közel kellett lennie a lehallgató tisztnek az akkori eszközökkel –egyből le is fordították románra. Csak kéziratos anyagokból dolgoztunk, a kézírásokból pedig látszik, hogy mikor váltották egymást az ügynökök. Nem változtattunk semmit a szövegeken, dialógusokon, csupán szerkesztettük az anyagot, bizonyos részeket, mellékszálakat kivettünk, ha azok nem illeszkedtek az adott történetszál ívéhez. Egyébként több ezer oldalnyi dokumentumról beszélünk, nagyon sok dolog történt, szinte mindent lehallgattak” – mesélte a rendező.

Feleségét, Török-Illyés Orsolyát sokkolta az anyag, hiszen rengeteg olyan dolog van benne, amit nem biztos, hogy akar az ember tudni a szüleiről. Orsolya kérte persze az fedőnevek felfedését is, ami megint csak sokkolta – ezek nyilván nem publikusak. “Nem az volt a célunk, hogy bíráskodjunk bárki felett is. Nagyon bonyolult ez az egész kérdés itt, Magyarországon is. Végignézve az elmúlt 20-25 éven, látjuk, hogy bizonyos emberek hogy úszták meg, míg mások méltatlanul kerültek pellengérre. Én nem is venném a bátorságot az ítélkezésre, mert fogalmam sincs, hogy egy ilyen helyzetben én hogy reagálnék. Csupán betekintést szerettünk volna adni ebbe a korba, helyzetbe, és elsősorban a hétköznapokon keresztül” – tette hozzá az alkotó.

Hajdu Szabolcs azt is elárulta, hogy az utóbbi időben ún. transzmediális projektekben gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy egy adott témakört különböző médiumokon keresztül vizsgálnak meg. “Tehát nemcsak játékfilmben – ami a fő profilunk volt az utóbbi húsz évben –, hanem megnézzük az adott történetet például a színház területén is, ahogy azt az Ernelláék Farkaséknál című filmünk esetében is tettük. Ott a színházzal kezdődött, aztán lett belőle film, és nagyon érdekes lett a kettő kapcsolata, és az is, hogy hatnak egymásra. A Theodora esetében most azt látjuk, hogy még több médiumon keresztül lehet ezt megvizsgálni.”

A teljes interjú itt olvasható.