“Táncolni kell és kész!” – Novák Ferenc válaszolt

2018 május 27. vasárnap, 9:00

A hazai néptáncmozgalom ikonja közel a kilencvenhez is aktív. Novák Ferencet a duol.hu kérdezte.

 

A duol.hu cikkéből:

“Magyarország területén már nincs értelme táncok után kutatni. Talán Erdélyben egy-két eldugott helyen vannak még olyan ötven-hatvan évesek, akiket még fel lehet venni filmre, de gyakorlatilag ez a kultúra már nem él. Azért, mert elment mellette a világ. Nehogy siránkozzunk ezen! Miért kellene egy széki lánynak húsz szoknyába öltözni, hogy úgy menjen kapálni?! Farmert fog magára húzni. Ne hülyéskedjünk! Aki ennek ellenáll és megpróbál valahogy egy archaikus világot rögzíteni, az tévúton jár. A kutakodni vágyókra kettőszáznegyvenezer méter archív filmfelvétel vár. Egész Európában összesen nincs ennyi néptánc film, mint amennyi nekünk áll a rendelkezésünkre. Minden generáció, aki ezt az idők során majd megnézi, döntse el magában, hogy a látottakat hogyan értelmezi! Természetes, hogy mindegyik másként fogja értelmezni, de a lényege megmásíthatatlan és megmarad” – mondta Novák Ferenc.

Novák Ferenc / Fotó: Fidelio

Novák Ferenc / Fotó: Fidelio

“Lehet, hogy az a bácsi, akit a filmen látunk, egy kicsit gacsos lábú volt, de gyönyörűen táncolt. Neki úgy kellett bemutatnia, ahogy egy kisportolt testhez illik. Mert adjuk meg neki, hogy ez egy kicsit sport is, nem is akármilyen. Egy néptáncos produkcióban óriási energiák szabadulnak föl. Fantasztikusak a magyar együttesek! A táncok eredetije nem volt ennyire dinamikus, de ilyenné alakultak. Vannak koreográfusok, akik ezt félreértelmezik, és túlzásba viszik. Azt hiszik, hogy ezt nagyobb sebességgel és agresszivitással kell táncolni. Erre csak a személyes véleményemet mondom, mert nem akarom, hogy dogmatikusnak tűnjön, de sokszor, főleg az erdélyi legényes táncoknál, elvész a figura szépsége a gyorsaság miatt” – fejtette ki az alkotó.

Arra a kérdésre, hogy mit mond a világ a mi táncunkra, Novák Ferenc így felelt: “Tetszik nekik és nagyon szeretik mindenütt. Főleg az erdélyi táncokat. Virtuózabbak, látványosabbak, mint az ország belső vidékeiről származók. Gyönyörűek a mi verbunkjaink, de az ottani legényesek, amik a forgós táncok idejében keletkeztek, fantasztikusan látványosak. Ezek a török hódoltság miatt nem terjedtek el ezen a vidéken, ott őrizték meg ezeket.” A koreográfus arról is beszélt, mi a dolga annak, aki ma a néptáncra adja a fejét: “Először is tanuljon. A főiskolán minden alapot megtanulhat. Még a filmolvasást is. A táncírást is illene, de azzal már gyengén állnak. Nem mindenki tanulja meg, de én ismerek olyat, aki felteszi a kottatartóra a táncírást és blattolja. Nem kell belerakni, vagy képzelni semmiféle misztikumot. Táncolni kell és kész! A kis falvak együtteseinek is megvan a maguk dolga, vigyék tovább ezt a lángot, de nem kell itt nagyon magasztos dolgokra gondolni. Egyszerűen szeretjük ezt, és rengeteg gyerek táncol. És nagyon jó, hogy ezt csinálják, még akkor is, ha később nem lesz belőlük táncos. Az sem kell, hogy még több táncoljon. Bőven elegen vannak ahhoz, hogy ez a kultúra fentmaradjon, tehát, hogy az anyanyelve mellett a népdalt és a táncot is tudja. Nagyon szomorú vagyok, hogy a két unokámat nem izgatja a tánc, de semmi baj sincs ezzel, hiszen attól ők még nagyon klassz gyerekek. Ezt senkire sem szabad ráerőszakolni.”

A teljes interjú itt olvasható.

 

Családban marad – A két NOVÁK – pódiumbeszélgetés Novák Péterrel és édesapjával Novák Ferenccel

Folytatódik a Vasas Központi Könyvtár Magdolna 5/7 elnevezésű beszélgetős sorozata. A következő epizódban, május 29-én délután 5-től Novák Péter színész, műsorvezető édesapjával, Novák Ferenc koreográfussal beszélget.

Cím: Budapest VIII. kerület Magdolna utca 5-7.
Belépődíj: 300 Forint
További információ: www.vasaskonyvtar.hu