Színházszakmai fejlesztési programot készít a Teátrumi Társaság

2018 május 28. hétfő, 17:12

Új Magyar Teátrum Program névvel a színházi szakma középtávú fejlesztési programját készíti el a Magyar Teátrumi Társaság.

Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban tartották XX. közgyűlésüket.

Fotó: Teátrumi Társaság

Fotó: Teátrumi Társaság

A  Teátrumi Társaság közleménye:

A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet, a 63 előadóművészeti szervezetet képviselő Magyar Teátrumi Társaság két új tag felvételét szavazta meg. A Pesti Magyar Színházzal és a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal 65-re bővült a taglétszám.

A közgyűlésen a Teátrumi Társaság alapszabály szerinti célok körébe emelte a határon túli magyarok szellemi, kulturális támogatásával kapcsolatos kezdeményezések segítését, valamint a határon túli magyarsággal történő kapcsolattartás előremozdítását és ápolását színházi, kulturális, és egyéb szakmai programokon keresztül.

Fotó: Teátrumi Társaság

Fotó: Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság elkötelezte magát, hogy a Színházi Dolgozók Szakszervezetével közösen megkísérli megalkotni a magyar színházi szakma ágazati kollekítv szerződését, mely a munkáltató és a munkavállalók együttműködésének kereteit szabja meg. Amennyiben sikerülne tető alá hozni ezt a megállapodást, akkor az példaértékű lehetne a magyar kultúra minden egyéb ágazata számára is.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése Új Magyar Teátrum Program címmel a hazai színházi szakma egészét érintő fejlesztési program megalkotását határozta el. A program kitér finanszírozási, jogi, infrastrukturális és művészeti kérdésekre is, és a kulturális kormányzat számára is mérték- és irányadó lehet.

Az MTT közgyűlése foglalkozott a fiatal korosztályok színházlátogatási kedvének és lehetőségeinek bővítését szolgáló javaslatokkal, valamint az úgynevezett befogadószínházakkal (társulattal nem rendelkező, önálló produkciókat nem létrehozó, de vendég színházi előadásokat gyakran színpadra állító játszóhelyekkel) való együttműködéssel.

Fotó: Teátrumi Társaság

Fotó: Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság a POSZT nyitónapján rendezi meg negyedik alkalommal Színházat vegyenek! címmel, a színházi marketing szakma konferenciáját.

Az idén második alkalommal meghirdetett Színházat vegyenek! színházmarketing díj pályázati felhívásra 48 színház adta le 131 pályaművét. A meghirdetett kategóriák: az évad legjobb színházi plakátja, nyomtatott kiadványa, weboldala, előadás trailere, színházi széke, és büféje. A Színházat vegyenek! díj átadására 2018. június 07-én, este 18.00 órakor kerül sor, a POSZT nyitónapján.