“Apu nem büfészínész” – A Gálvölgyi-lányok meséltek

2018 május 29. kedd, 8:14

A 70 éves Gálvölgyi János lányait kérdezte a wmn.hu. Dorka és Eszter többek között arról is mesélt, miért kezdett el édesapjuk parodizálni.

Gálvölgyi Eszter és Gálvölgyi Dorka / Fotó: Csiszér Goti/WMN - Goti Photography

Gálvölgyi Eszter és Gálvölgyi Dorka / Fotó: Csiszér Goti/WMN – Goti Photography

A wmn.hu cikkéből:

Gálvölgyi János egy korábbi interjúban elmesélte, hogy a nyolcvanas évek végén elengedte a kislányát egy szilveszteri házibuliba, de annyira féltette, hogy nem bírt nyugton maradni, utánament, és mivel csak az utcanévre emlékezett, minden lakásba becsöngetett, hogy boldog új évet kíván a Gálvölgyi-show nevében – és egyébként nincs-e itt véletlenül a gyereke? “Emlékszem, a gimis osztálytársaimhoz mentem. Nem kaptunk taxit a szilveszter miatt, és egy készséges idegen, aki felfigyelt rá, hogy idegesen toporgunk apával az út szélén, felajánlotta, hogy az autóján elvisz az étteremből, – ahol a családi vacsora volt – a buliba. Csakhogy apám négy perccel a távozásom után pánikba esett, amiért beültem egy ismeretlen kocsijába. Emlékszel az Igazából szerelemnek arra a részére, amikor a Hugh Grant kicsöngeti az egész utcát, mert keresi a titkárnőjét? Na, ezt csinálta ő is, nem emlékszem, megtalált-e végül” – mesélte Gálvölgyi Eszter.

A lányok azt is elárulták, hogy édesapjuk leginkább a dilettantizmusra és a késésre háklis. “Amikor például megkérdezi tőle egy felkészületlen újságíró, ‘nem gondolkozik-e azon, hogy a tévézés mellett színházi szerepeket is vállaljon?’. Megtörtént eset, pár éves sztori. Nem lettem volna a kérdező helyében akkor… Apu nem kiabál, nem dühöng, ő az a ‘néma gyilkos’ típus. Egy ilyen malőrnél lezár, és igennel-nemmel válaszolgat, holott amúgy profi interjúadó. Az igazságtalanságot is rosszul viseli. Szerintem nagyon becsületes ember, és mástól is elvárja a tisztességet. És a tiszteletet is. Szülőként például régimódibb ebből a szempontból, mint mi vagyunk” – mondta Gálvölgyi Dorka.

A Gálvölgyi család

A Gálvölgyi család

“Apu szerintem elég magányos kisfiú volt. Hogy elfoglalja magát, elkezdte utánozni a papot, majd Vas tanár urat az iskolában… Innen a parodizálási képesség. Az anyukája barátnője pedig nézőtéri felügyelő volt a Madáchban, apu be-bejárt előadást nézni, gyűjtötte az autogramokat. Így kezdődött a színház iránti rajongás, a pályafutása. A humora miatt, és a sok szórakoztató tévéműsor miatt beskatulyázták. Pedig nagyon jó színész, nem azért mondom, mert az én apám” – hangsúlyozta Gálvölgyi Dorka.

Gálvölgyi Eszter elmondta, kevés barátjuk van/volt a szüleiknek, azok is inkább civilek. “Apu nem kártyázott, nem ivott fiatalon sem. A színházban, ha várni kellett, régebben tetriszezett, manapság olvas. A Játékszínben kávézik néha a kollégákkal, de ennyi, nem büfészínész. Mindig hazajött este előadás után. Volt egy randa piros műbőr forgószéke, azt a húgommal mindig elfordítottuk, hogy lássuk a kulcslyukon át a tévét, ötpercenként váltottuk egymást. Amikor hazajött tízkor, leült, és visszafordította a széket, vége volt a leselkedésnek. Ez volt a mi esti titkunk” – árulta el a színész lánya.

A teljes interjú itt olvasható.

Gálvölgyi János 70. születésnapjára készült múltidéző összeállításunkat ide kattintva olvashatják.