“Csak a Mi ér valamit” – Vecsei H. Miklós válaszolt

2018 május 29. kedd, 8:10

Milyen az, amikor létrejön az együttgondolkodás, és érezhetőek az energiák? Vecsei H. Miklóst a 365letszikra magazin kérdezte.

 

A 365letszikra.hu cikkéből:

“Budapesten születtem és ott is nőttem fel. Hatan vagyunk testvérek. Ez a hat testvér minden cselekedetemnek a magja. Mindenfajta álszentség nélkül természetes volt az, hogy amikor élek, akkor másokért élek. Én egyedül nem sokat érek, csak a Mi ér valamit, az én vagy a te külön-külön nem ér sokat. (…) Gondolkodtam azon, hogy szociális munkás legyek vagy tanár. Amikor elhagyott egy lány, akkor pap akartam lenni. 17 éves koromban elvittek egy előadásra. Az volt címe, hogy Az ünnep. A Pesti Színházban játszották, azért is érdekes, mert később, életem első szerepe ehhez színpadhoz kapcsolódik. Akkoriban nem akartam a színházzal foglalkozni, sőt, untam is. Jött ez az előadás, azt éreztem, hogy ez minden olyan dolog, amivel foglalkozni szeretnék. Egyértelművé vált, hogy a hitemet, a szerelmemet, a szociális munkát, a tanítást, a közösségben létezést egyesíti a színház. Két órában olyan sűrített élettel találkozunk, olyan kérdésekkel esetleg, amit ebben a mindennapos mókuskerékben nem teszünk fel magunknak” – mesélte Vecsei H. Miklós.

Vecsei H. Miklós a POKET zsebkönyvprojekt indulásakor / Fotó: Zsigmond László

Vecsei H. Miklós a POKET zsebkönyvprojekt indulásakor / Fotó: Zsigmond László

A színész elmondta, amikor szerepet tanul, két hónapja van arra, hogy a karakterével összeolvadon érzelmileg, érzékileg. “Hogyha Rómeót játszom, akkor Júliáról elhiggyem, hogy ő az én szerelmem. Ha Nemecsek Ernőt játszom, akkor elhiggyem a grundról, hogy az az én országom, az én kultúrám. Bokáról, hogy ő az én legjobb barátom. Ezeket 2 hónap alatt a szívemnek meg kell tanulnia. Estéről estére ezt az érzelmi világot valahogy reprodukálni kell” – tette hozzá.

A Sztalker drámasuliban fiatalokkal foglalkoznak heti rendszerességgel. “Azt láttam a testvéreimen, hogy nem tudják, mit csináljanak, nem érezték azt, hogy ők bármit tudnának tenni, ami előbbre vinné a világot. Beszélgettem velük sokat, eljutottam addig a gondolatmenetig, hogy tesók, legyetek boldogok. Azt szeretném, hogy ti boldogok legyetek, beszélgessünk erről, hogy ti hogyan lehetnétek boldogok. A hosszú gondolatmenet a Sztalker suli ötletével végződött” – számolt be Vecsei H. Miklós.

Budapesten elindították a POKET kezdeményezést, ami arról szól, hogy könyvautomatákból lehet könyveket venni a főváros több pontján. “Az volt a gondolatunk, hogy ha már az emberek a csendben diszkomfort érzettel töltődnek és benyúlnak a zsebükbe, akkor legyen valami más is a zsebükben, ami információ. Ezért kitaláltuk, hogy csinálunk egy zsebkönyv sorozatot, ami olyan picike, mint egy iphone 6 plus. Olyan könyvek vannak benne, mint A Pál utcai fiúk, Utas és holdvilág, vagy egy Eszterházy-válogatás. Hosszú éveken keresztül szeretnénk színesíteni ezt a kínálatot, úgy hogy mindenki találjon benne olyat, ami neki tetszik” – mondta a fiatal alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.