“A személyes döntésem volt” – Vincze Balázs az elmaradt Alföldi-előadásról

2018 május 30. szerda, 12:01

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője a 24.hu-nak nyilatkozott.

Hevér Gábor, Alföldi Róbert / Átrium Film-Színház: Igenis, miniszterelnök úr / Fotó: Mészáros Csaba

Májusban vendégszerepelt volna az Igenis, miniszterelnök úr a pécsi Zsolnay Színházban, melynek egyik főszereplője Alföldi Róbert, ám az előadást indoklás nélkül lemondták.

A 24.hu interjújából:

Vincze Balázs az előadás lemondása kapcsán így nyilatkozott: “Az én személyes döntésem volt, vállalom érte a felelősséget. Tudom, hogy elindult a szöveg, hogy ez micsoda önkényes, diktatorikus döntéshozatal. De nem igazán gondolom, hogy a ZSÖK (Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. – a szerk.) ügyvezetőjeként ne hozhatnék önálló döntéseket (…) Nem az a politikai játszma, hogy én leállítottam ezt, hanem az, ami utána lett belőle. Én sosem akartam politikai játszmák része lenni, szemben Alföldi Róberttel” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért hirdették meg az előadást, ha aztán lefújták, az ügyvezető így felelt: “Erre elég egyszerű a magyarázat: mert akkorra született meg a döntés (…) egy művészeti intézmény vezetőjeként átgondolt, és így meghozott döntés”.

Vincze Balázs és Páva Zsolt polgármester a Zsolnay Kulturális Negyedben / Fotó: Sóki Tamás / MTI

Vince Balázs hozzátette: “Korábban is voltak, most is vannak kritikus hangvételű előadások, és lehetnek ezután is (…) Alföldi művészi tevékenységét is elismerem, de nem akarom, hogy a Zsolnay színház ilyen kampányoknak adjon otthont. Nem száműzni akarom a közéletet, hanem azt akarom, hogy az intézmény semleges maradjon, mert a művészet a missziója, és nem az, hogy politikai állásfoglalásokat támogasson” – mondta a ZSÖK ügyvezetője.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.

Korábban itt adtunk hírt az elmaradt előadásról.