Hámori Gabriella: “Talán olyanokat is összehozhatunk, akik nem egyfélét gondolnak”

2018 május 31. csütörtök, 9:30

Hámori Gabriella  a naplóval kapcsolatos érzéseiről, tapasztalatairól, anyaságról és identitáskereséséről Marie Claire-nek adott interjút.

Gyarmati Fanni naplójából készített előadásával járja az országot, megismertetve minél szélesebb közönséggel Radnóti özvegyének gondolatait. Hámori Gabriella a Marie Claire-nek mesélt.

Hámori Gabriella (fotó: Földházi Árpád/Mandiner)

A Marie Claire interjújából:

Hámori Gabriella az előadás kapcsán elmondta: “Azt éreztem, hogy itt valami friss, tabudöntögető dolgot kellene csinálni és eszembe jutott Gyarmati Fanni Naplója (…) erre a helyszínre egy teljesen más közeg jön el, ami azért jó, mert nekem fontos hogy mindenkihez eljusson a történet, annyira nincs párbeszéd ma a hazai közéletben, hogy az ilyen előadásokkal lehet ezt orvosolni kicsit. Fanni maga is kettős identitású volt, a zsidósága és a kereszténysége miatt is, ami által esetleg olyan embereket is összehozhatunk, akik nem egyfélét gondolnak. Van, aki azért jön el mert Radnóti költészetét szereti és van, aki az identitáskeresés miatt akarja látni az előadást” – nyilatkozta a színésznő.

Hámori Gabriella / Gyarmati Fanni naplója / Fotó: Győrffy Árpád

Hámori Gabriella szerint ez az előadás igazi színészi tréning, amit el is lehet szúrni: “A napló egyik pozitívuma szerencsére éppen az, hogy annyira élő szöveg, hogy nem lehet automatizmusra építeni, nem kapcsolhatom be a robotpilótát, ami azért valljuk be, minden színésszel megtörténik, ha mondjuk már harminc alkalommal adott elő egy darabot (…) Az viszont különös, hogy sokszor a legnagyobb fáradtságban születnek meg új pillanatok, történnek meg friss felismerések” – mesélte.

A színésznő leszögezte: “…semmiképpen sem akartuk elbulvárosítani az előadást. Persze, szerepel Beck Judit is, de inkább azt a vívódást akartuk bemutatni, amit ebben a szeretői viszonyban Fanni, mint feleség él át. Nekem a legfontosabb az volt, hogy Gyarmati Fanni nagyvonalúsága győzzön. Az az elfogadás, és beleegyezés maradjon meg a nézőnek. A szerkesztési folyamatban néha csak villámszerűen kiragadtunk néhány nagyon erős mondatot, és azt betűztük két történelmi esemény közé és inkább a két ember kapcsolatára, annak alakulására koncentráltunk (…) Én néha újra és újra megkérdezem magamtól, hogy teljesen meg tudom-e érteni ezt az embert, mert más átadni a szöveget, a gondolatokat és más teljesen megérteni őt. Nyilván addig fogom játszani is, amíg megmozgat, ha már nem lesz aktualitása ennek a szerepnek bennem, akkor azonnal elengedem” – mondta.

Hámori Gabriella / Fotó: Zsólyomi Norbert, Marie Claire

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt években saját élete boldogabb, kiteljesedettebb lett-e, Hámori Gabriella így felelt: “Bennem folyamatosan érzelmek és viharok dúlnak, mindent nagyon megélek, de egy ilyen alkatnak jót tesz a gyerek, ha hamarabb jön, nem biztos, hogy jó lett volna. Nyugodt anyuka vagyok, és a kislányom a legfontosabb az összes feladatom közül, bármi is történjen, mélyen belül gyönyörű időszakot élek most. Most pár hónapig sokszor játszottam a Naplót, de visszatérek egyelőre az anyasághoz (…) sokáig nem tudtam eldönteni, hogy most akkor megbízhatatlan vagy kalandor vagyok-e, de rájöttem, hogy nem. Nagyon családfüggő vagyok, és társulati ember is. Hűséges típus. Én valami olyan dolgot keresek, ami tényleg kitölti a pillanatokat” – árulta el a színésznő.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.