Bálint András a POSZT díszvendége – Beszámoló a sajtótájékoztatóról

2018 június 01. péntek, 14:02

A fesztivál versenyprogramjában 14 előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel június 7. és 16. között.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ELHANGZOTTAKRÓL

A versenyprogram mellett több mint 100 rendezvény, plakátkiállítás mellett közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várják az érdeklődőket – mondta el Szűcs Gábor fesztiváligazgató a POSZT pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, aki szerint az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő POSZT hivatalosan is nagykorúvá érett. Szűcs Gábor kifejtette, a versenyprogramra 55 társulat regisztrált, több száz előadás közül fejenként 180-at tekintettek meg a válogatók: Térey János és Regős János.

Fekete Péter kiemelte, bár sokszor felmerül, hogy megrendezhető lenne máshol is, amíg jól működik, a POSZT-nak továbbra is Pécsett van a helye. A kulturáért felelős államtitikár köszönetet mondott azoknak, akik 18 éve létrehozták a POSZT-ot, illetve azoknak is, akik három éve megújították a rendezvényt: “Jó kézben van a POSZT, jó kézben van a  színházi kultúra” – hangsúlyozta.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára kiemelte: az akadémia támogatásával a versenyprogram legjobb előadásait elismerő díjakkal járó pénzjutalom 300 ezer forintra emelkedett, illetve tervezik, hogy a jövőben emlékplakett is társul majd a díjakhoz, ezzel erősítve a “POSZT-identitást”. Kucsera Tamás Gergely hangsúlyozta, ahogy az idei, úgy a jövő évi POSZT is számíthat az MMA szakmai és anyagi támogatására egyaránt.

Dr Őri László beszámolt arról, hogy az idei évben is hatalmas lelkesedéssel várják a pécsiek a POSZT kezdetét. Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, az elmúlt három év bebizonyította, egy megújuló színházi találkozó jött létre, amelyet párbeszéd és együttgondolkodás jellemez.

Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke arról beszélt, azon túl, hogy a POSZT fontos esemény a hazai kulturális életben, azon színészek számára is kiemelkedő ez az eseménysorozat, akik vidéki színházakban játszanak, hiszen számukra plusz motivációt ad eljutni a rangos színházi találkozóra. Szabó Ágnes hangsúlyozta, a POSZT válogatók megjelenését mindig izgalom kíséri a színházban, hiszen egy évadban 500 előadás azért készül el, hogy aztán abban a 14-ben legyen, aki bejut a versenypogramba. A Magyar Teátrumi Társaság alelnöke kiemelte, a POSZT megtalálta azt az utat, ami a szakmának és Pécs városának is egyaránt megfelelő.

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének elnöke, Hegedűs D. Géza szerint a színház itt a Kárpát-medencében is él, eleven és nézők nélkül értelmetlen lenne, mivel a színház a közönség vágyának kifejeződése. Hegedűs D. Géza elmondta, a POSZT vezetésével együttműködve idén a tanácsadó testület létrehozott egy versenyszabályzatot, ami alapján a válogatás zajlott. A tanácsadó testület elnöke bejelentette, hogy a színházi találkozó díszvendége ebben az évben Bálint András lesz, aki részt vesz a POSZT ünnepélyes megnyitóján és díjátadó gáláján, a fesztiválon pedig verses esttel lép fel.

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező POSZF Nonprofit Kft. képviseletében kifejtette, a tavalyi POSZT szakmailag és gazdaságilag is sikeres volt, a cél idén is a stabil működés és a szakmai célok megvalósítása. Magyar Attila elmondta, a tavalyi 170 ezer forint helyett idén már 200 ezer forintot kapnak a díjazottak. Mihályi Győző kiemelte, a fesztivál idejére 3 éjszakára szállást és színházjegyet is tudnak biztosítani a kiválasztott színházi dolgozóknak, annak érdekében, hogy egymás munkáit is megtekinthessék és párbeszéd alakuljon ki az alkotók között. A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, ebben az évben megalapították a Básti Lajos-díjat is, mely szintén a fesztiválon kerül átadásra.

A Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szabó László kiemelte, a POSZT-on megrendezésre kerülő Színházat vegyenek!-konferencián idén 100 színházi marketinggel foglalkozó szakember vesz részt, akik szlovák és finn előadókat is hallhatnak a rendezvényen. A POSZT-on átadják a Színházat vegyenek! – díjakat is, amelyek 6 kategóriában (színházi plakát, weboldal, nyomtatott kiadvány, trailer, szék és büfé) díjazzák az idei évad legjobb színházi marketing eszközeit.

Térey János, a versenyprogram válogatója elmondta, válogatótársával, Regős Jánossal nehéz helyzetben voltak: “Ilyen munkát mindenki megeleégedésére végezni nem lehet, de törekedtünk rá, h ez egy nagyon erős mezőny legyen. A beválogatottak öröméből és a nem beválogatottak nehezteléséből tudjuk, h milyen erős a POSZT” – mondta. A versenyprogram végleges listája kapcsán Térey hangsúlyozta, hiányérzete van, amiért magyar kortárs dráma, vagy független színházi előadás nem szerepelhetett a programban. Térey János ugyanakkor iránymutatásként felvetetette, hogy több női tagja is lehetne a válogatói gárdának.

A sajtótájékoztató végén kisorsolták a POSZT közönségzsűrijét, a három szerencsés nyertes a pécsi lakosok közül került ki:

Werb Imola, Tóth Eszter és Gömöriné Bakos Annamária (tartalék zsűri: Németh Melinda)