Vincze Balázs felmentését kéri a Független Előadó-művészeti Szövetség

2018 június 01. péntek, 19:16

Az alábbiakban a Független Előadó-művészeti Szövetség közleményét olvashatják.

Az előzményekről:

Április végén a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője indoklás nélkül letiltotta az Alföldi Róbert főszereplésével készült, Igenis, miniszterelnök úr! című előadást. Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiáját a pécsi Kodály Központban játszották volna, a jegyértékesítést azonban váratlanul leállították.

A napokban Vincze Balázs a 24.hu-nak elmondta, nem véletlenül nem nyilatkozott eddig az esetről, úgy érezte, különösebben nem kell magyarázkodnia azért, hogy “az intézményt nem engedi át egy politikai aktivistának”. Mint kifejtette: “Alföldi a megítélésem szerint gyakran túllép a művészet keretein, aktivistaként működik. Az én személyes döntésem volt, vállalom érte a felelősséget. Tudom, hogy elindult a szöveg, hogy ez micsoda önkényes, diktatorikus döntéshozatal. De nem igazán gondolom, hogy a ZSÖK ügyvezetőjeként ne hozhatnék önálló döntéseket.”

A 24.hu megkereste Alföldi Róbertet is, aki nem kívánta kommentálni az ügyvezető szavait. A teljes interjú ide kattintva olvasható.

A FESZ közleménye:

A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége levélben fordult dr. Kásler Miklós miniszterhez, az NKA elnökéhez,  hogy Vincze Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Bizottságának tagját hívja vissza tisztségéből, mivel a 2018. május 30-án a www.24.hu-n megjelent, vele készült interjút olvasva egyértelmű vált, hogy nem tud elfogulatlan szakmai döntéseket hozni, így feladatait a kollégium tagjaként nem tudja ellátni.

(A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény 2/A.§ (3) bekezdése alapján az NKA kollégiumának tagja nem vehet részt olyan pályázat elbírálásában, amelynek megítélésénél tőle elfogulatlan állásfoglalás nem várható.)

Független Előadó-művészeti Szövetség