Ráckevei Anna: “Az empátiámon is sokat épített ez az öt év”

2018 június 03. vasárnap, 8:10

A debreceni Csokonai Színház leköszönő igazgatója a haon.hu-nak adott interjút.

A haon.hu cikkéből:

“Meggyőződésem, hogy akkor van jó helyzetben egy vezető, ha felelősségteljes emberek veszik körül. S ezekkel a felnőtt emberekkel, ha megvan a kölcsönös bizalom és tisztelet, már könnyebb demokratikus módon együttműködni. Én végig erre törekedtem, s nagyon büszke vagyok arra, hogy a legtöbb kollégám és munkatársam ezt a bizalmat, tiszteletet érezve teljesített, ilyen módon állt a közös munkához” – nyilatkozta Ráckevei Anna.

A színidirektori tevékenységéről így vélekedett: “…mára eljutottam odáig, hogy engem sem három, hanem mondjuk hat szempont foglalkoztat –, de emiatt utólag úgy érzem, hogy olykor elhamarkodottan határoztam. Jóval megfontoltabban, átgondoltabban szükséges dönteni egy olyan pozícióban, ahol ennyi emberért felel az ember. Ezt egy életre megtanultam. Illetve, annak ellenére, hogy türelmesnek látszom, türelmetlenebb voltam bizonyos helyzetekben, mint amit elvártam volna magamtól. Tehát ezek mind olyan képességek, amiket muszáj fejleszteni vezetőként. Az amúgy meglévő empátiámon is nagyon sokat épített ez az öt év.”

A kérdésre, melyik volt az az előadás, amelyet a legmeghatározóbbnak, a legjobbnak gondol az elmúlt öt évből, Ráckevei Anna így felelt: “Ha racionálisan szemlélem, számomra az első évad elején színre vitt Novemberi éj volt a legrelevánsabb, mert bár sajnos nem kapott nagy visszhangot, de rendkívül bonyolult, nehéz darab volt, gyönyörű gondolatvezetéssel, dramaturgi munkával és lenyűgöző látványvilággal. Ha pedig a szívemre hallgatok, egyértelműen az idei, Ilja Bocsarnikovsz rendezte Három nővér áll hozzám a legközelebb. Mert nyilván sok Három nővér-előadást láttunk már eddig, de ez annyira költői és magával ragadó, a szöveg, illetve a szereplők olyan új dimenzióit megnyitó adaptáció volt, amiket eddig nem is gondoltam, nem is éreztem meg ebben a darabban. Ráadásul fantasztikus pillanatok, gesztusok, megoldások születtek a kollégáktól a színpadon, amelyekre sokáig fogok emlékezni, és úgy hiszem, ők is évekig töltekezhetnek belőle.”

Sárközi- Nagy Ilona, Bicskei István, Rózsa László / Csokonai Színház: Három nővér

Ráckevei Anna szerint az elmúlt öt év sikeres volt: “Akár azokat a célokat nézem, amiket mi ketten, Gemza Péter művészeti vezetővel tűztünk ki magunk elé, akár azokat, amiket a színház mint nemzeti státusú intézmény kellett, hogy elérjen (…) nagyon büszke vagyok arra is, hogy többedszerre kaptunk idén meghívást a POSZT-ra. Ez azt igazolja vissza, hogy magas szintű művészi munka folyik a színházban. (…) Mindeközben a nézők szeretetét sem veszítettük el: a jegyeladásaink azt igazolják, hogy Debrecenben egyre többen érzik azt, hogy nem kell Bécsbe menniük egy jó operáért”  – szögezte le a színésznő.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.