Évadot zárt a Weöres Sándor Színház – Gubík Ági is csatlakozik a társulathoz

2018 június 06. szerda, 10:05

A 10 éves szombathelyi színház megtartotta évad végi sajtótájékoztatóját. A 2018/2019-es évadban Czukor Balázs és Matusek Attila is rendez, a Weöres Sándor Színház társulatához pedig Gubík Ági, Antal D. Csaba, Nagy-Bakonyi Boglárka és Dunai Júlia csatlakozik.

évad végi sajtótájékoztató a Weöres Sándor Színházban

Thea-tér

A 2017/2018-as évadban a Thea-tér színvonalas és sokszínű programokkal várta a közönséget, melynek hagyományát kiállításokkal, könyvbemutatókkal, saját és meghívott produkciókkal, közönségtalálkozókkal, színházi nevelési programokkal szeretnék folytatni az új évadban is.

Jordán Tamás elmondta: „A Weöres Sándor Színház alapításakor régi vágyam látszott megvalósulni, hogy olyan színházat hozzunk létre Szombathelyen, ahová nemcsak azért térnek be az emberek, hogy egy-egy darabot megnézzenek, hanem azért, mert a színház az a hely, ahol jól érzik magukat, ahol találkozhatnak egymással, illetve a színészekkel, megbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat, röviden: ahol otthon érzik magukat. A színház egyik fontos szerepe, hogy közösségi tér legyen, akár a görögöknél az agora vagy a rómaiaknál a fórum. Az igazi színház nem attól hatékony, ha valaki megnéz egy műsort, majd távozik, és éli tovább addigi életét, hanem amikor egy húr megpendül a lelkében. Ilyenkor nem csupán egy egyszerű előadáson vesz részt, jóval több történik annál. Így jött létre a színház megalakulásával párhuzamosan, a közművelődési tevékenységet is magában foglaló Thea-tér programsorozat. Fórum, találkozóhely a Weöres Sándor Színházon belül, ahol a legaktuálisabb közéleti, művészeti kérdésekre adunk választ egy-egy program keretében. A Thea-tér nyitott hely a közönség és az alkotók számára egyaránt, ahol próbáljuk megvalósítani azt az elképzelésünket, hogy rendezvényeinkkel újabb és újabb alkalmat adjunk a tartalmas együttlétre, a közösségi életre, az értékteremtésre” – nyilatkozta az igazgató.

Mininovella-pályázat, nemzetközi workshop, ifjúsági színház

A Weöres Sándor Színház előző év októberében csatlakozott a negyven európai színházat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz (ETC). A konvenció keretében a színházi szakemberek kölcsönösen cserélnek tapasztalatokat, igyekeznek egymás intézményeit, előadásait megismerni, különleges színházi formákkal kísérleteznek, új közönségszervezési utakat kutatnak, a színház digitális megjelenési formáira kínálnak alternatívákat. Ugyancsak tavaly októberben, az ETC-csatlakozással egyidőben a színház a YOUNG EUROPE III. programhoz is csatlakozott, amelynek lényege, hogy a színház egy kétéves együttműködés során a düh témájában tematikus ifjúsági előadást hoz létre közösen a berlini Deutsches Theaterrel és az amsterdami De Toneelmakerij-jal. A kutatási alapú színházi előadás létrehozása érdekében a Weöres Sándor Színház egy olyan nemzetközi workshopnak adott otthon május 22-től 25-ig, amelyen a berlini Deutsches Theater – Birgit Lengers, Maura Meyer – és az amsterdami De Toneelmakerij – Paulien Geerlings, Martien Langman, Wieke ten Cate – színházi szakemberei vettek részt.

A projekthez kapcsolódóan hirdette meg a színház mininovella-pályázatát 13 és 17 év közötti Vas megyei fiatalok részére CSALÁDOM ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK címmel. A pályázat címadója és ihletője Gerald Durell híres regénye. Az eredményhirdetésre május 22-én a nemzetközi workshop egyik programjaként került sor. A győztes novellát, Déri Anna Apám című írását, Gonda Kata színművésznő olvasta fel a jelenlévőknek. Az ETC által támogatott nemzetközi együttműködésben öt nyugat-európai színház dolgozta fel „Nadia” címmel a fiatalok radikalizációjának témakörét. A holland De Toneelmakerij ifjúsági színház előadása Magyarországon első alkalommal Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban volt látható május 22-én.

Angol rendező dolgozott a Weöres Sándor Színházban

Az ETC (Európai Színházi Konvenció) rezidens programjában részt vesz a Weöres Sándor Színház, így április 3-tól május 11-ig Szombathelyen dolgozott Stephen Bailey angol rendező, aki A salemi boszorkányok próbafolyamatában közreműködött második asszisztensként.

Fesztiválok, szemlék

A Volpone című előadás a fővárosi Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában szerepel július 3-án. A produkció máskor is utazik: augusztus 29-én a Móricz Zsigmond Színház szervezésében a nyíregyházi közönség láthatja Alföldi Róbert rendezését a Vidor Fesztiválon.

Bányai Kelemen Barna és Jordán Tamás / Weöres Sándor Színház: Volpone / fotó: Mészáros Zsolt

Karneválszínház

Idén először már júniusban elkezdődik a karneválszínházi jegyek értékesítése: 11-én reggel 9 órától indul a nyári színházi előadásra a jegyárusítás a Király utcai jegyirodában.

Alain-René Le Sage: Szerelmi üzletek
(Turcaret)

Adott egy szemrevaló, ám megözvegyült, így szűkös anyagi körülmények között élő báróné, aki kénytelen kettős játékot űzni: egyaránt elfogadja a jóképű, ám nincstelen, így folyton őt tarháló márki széptevését (sőt szívesen hozzá is menne), valamint a dúsgazdag, de zavaros hátterű üzletember, Turcaret úr gáláns ajándékokban megnyilvánuló udvarlását (pedig neki egyáltalán nem kíván a felesége lenni). A lebukástól csak egy szolga és egy szobalány fortélyos cselszövései mentik meg – legalábbis egy ideig… Végül aztán az veszít, akiről a legkevésbé gondolnánk, és az nyer, akit a legkevésbé tartottunk erre esélyesnek.

Le Sage 1709-ben írt darabja korának legkíméletlenebb társadalomkritikáját nyújtotta: szereplői között egy sem akad, aki őszinte lenne a másikhoz, és ne a saját érdekeit érvényesítené. Mindenkit határtalan önzés és gátlástalan képmutatás irányít. Minden érzelemnyilvánítás mögött hízelgés, haszonlesés vagy számítás húzódik meg. Nincs igaz szerelem, barátság, hűség, együttérzés – ezek látszata is csupán egy jól fölépített üzleti modell része. Meglep-e bennünket, ha ezen ismérvekre napjaink morális gyakorlatában is lépten-nyomon ráismerünk?

A komédia átdolgozott, mai világunkhoz közelebb hozott változatát Valló Péter viszi a Karneválszínház színpadára, a fontosabb szerepeket Bezerédi Zoltán, Nagy Cili és Jordán Tamás alakítja.

Szereplők:

A báróné/Nagy Cili              
Turcaret/Bezerédi Zoltán   
Lovag/Kálmánchelyi Zoltán
Márki/Orosz Róbert
Turcaretné/Németh Judit   
Lisette/Alberti Zsófi
Frontin /Antal D. Csaba    
Szipoly/Jordán Tamás

Előadások:

augusztus 16. 18 óra (esőnap: augusztus 17. 15 óra)
augusztus 17. 18 óra (esőnap: augusztus 18. 15 óra)
augusztus 18. 18 óra (esőnap: augusztus 19. 15 óra)
augusztus 19. 18 óra (esőnap: augusztus 20. 15 óra)
augusztus 20. 18 óra (esőnap: augusztus 24. 11 óra)
augusztus 24. 16.30 óra (esőnap: augusztus 26. 11 óra)
augusztus 25. 11 óra (esőnap: augusztus 26. 15 óra)
augusztus 25. 16.30 óra (esőnap: augusztus 26. 18 óra)

Czukor Balázs új rendezése a szülés-születés témájában

A Weöres Sándor Színház a 2018/2019-es évadban szeretne egy olyan előadást létrehozni, amely a szülés és születés témáját járja körül. Az előadás a szombathelyi polgárok elmesélései alapján és részvételével készül, Czukor Balázs, Surányi Nóra és Salamon Júlia írja, Czukor Balázs rendezi.

Dennis Kelly: DNS

Ártatlan fiatalok játéka fordul át kegyetlen durvasággá, mely végül társuk életébe kerül. Mindannyian érzékelik a történtek súlyát, eluralkodik rajtuk a pánik, és közösen keresik a kibúvót tetteik következményei alól. Miként befolyásolja jövőbeli terveiket és személyiségüket? Hogy tudnak kimászni az általuk okozott slamasztikából? Meddig mennek el? Milyen korábbi sérelmek kerülnek felszínre ezáltal? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Matusek Attila első rendezése; a bandába szerveződés védelmező és kényszerítő hatásairól egyaránt beszélve.

Szereplők:

Lea/Alberti Zsófi
Pali/Jámbor Nándor
Tóth G./Balogh János
Ricsi/Szabó Róbert Endre
Csilla/Gonda Kata
Dani/Kenderes Csaba
Kata/Ostyola Zsuzsanna
Ádám/Kazári András 

Közreműködik: Bajomi Nagy György, Újhelyi Barna

Videó: Kaczmarski Ágnes
Zene: Szabó Róbert Endre, Horváth Dániel
Jelmez: Varga Alexandra
Smink/haj: Takács Katalin
Kellék: Viszlay Zoltán Fülöp
Súgó: Jenei Ágnes
Rendezőasszisztens: Győrváry Eszter
Rendező: Matusek Attila

Bemutató: 2018. június 17. 19 óra, Stúdiószínpad

A 2018/2019-es évadban repertoáron marad:

A dzsungel könyve
A Grönholm-módszer
A jó pálinka itassa magát
A kék pék
A padlás
A salemi boszorkányok
Egy bizonyítás körvonalai
Home Bank
Sztárcsinálók
Volpone

Gubik Ági / Forrás: SMAGPICTURES.COM / RTL KLUB / SAJTÓKLUB

Színészek:

Távozók:

Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna, Mertz Tibor, Vass Szilárd

Érkezők:

Gubik Ági (első alkalommal Pálfi György rendezésében, a Titus Andronicusban látható)
Antal D. Csaba (első alkalommal a Karneválszínházban látható)
Nagy-Bakonyi Boglárka (Várkonyi Mátyás-Miklós Tibor: Sztárcsinálók című rockoperájában Ulrica szerepében láthatta először a szombathelyi közönség a 2017/2018-as, jubileumi évadban)
Dunai Júlia (Szép Ernő: Vőlegény című színművében Sári szerepében ismerhette meg a szombathelyi közönség a 2017/2018-as, jubileumi évadban)