Elhunyt Király Nina színháztörténész, dramaturg

2018 június 09. szombat, 9:38

Király Nina lengyel és orosz színházi körökben is elismert szakember volt, elméleti munkássága kertében olyan színházi mesterekkel foglalkozott, mint Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor és Jan Kott. 
1962-ben diplomázott orosz nyelvtudományból a Moszkvai Lomonoszov Egyetemen, majd a budapesti ELTE Szlavisztika Tanszékén tanít 1964-1994 között, 1973-tól docensként. 1993-1999 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

Lengyelországban Tadeusz Kantor munkatársaként dolgozott, és tizenöt évig tanított a Jagelló Egyetemen. 1975 -ben a Lengyel kulturáért érdemrend, 2005-ben a Lengyelországi Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Witkacy-díja kitüntetésben részesül.

Tagja volt a Teatr Cricot 2 (Tadeusz Kantor színháza, Krakkó), a Drámai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev színháza, Moszkva) és a Stary Teatr (Krakkó, Jerzy Jarockival), valamint a budapesti Új Színház társulatának. 2006-tól a debreceni Csokonai Színház tagja, jelenleg külső munkatársként a nemzetközi kapcsolatok szervezésében vesz részt.

Személyes kapcsolatban volt olyan nagy színházi mesterekkel mint Jerzy Grotowski, Ariane Monouckine, Eugenio Barba, fáradhatatlanul kötötte össze egymással az általa elismert színházi embereket Magyarországtól kelet fele a távoli Szibériáig, észak fele imádott lengyelein át a skandináv országokig, nyugat fele egészen New Yorkig.

Számos együttműködésnek volt katalizátora egy-egy angolul, oroszul, lengyelül vagy magyarul tartott előadása Krakkóban vagy Moszkvában, Zakopanéban, Permben, Budapesten vagy Athénban.

Megjelent könyvei:
Színházi fúga (Anatolij Vasziljev elméleti írásai, próbajegyzetei és értekezések a művészetéről, válogatta és szerkesztette: Király Nina)
A lehetetlen színház vége (Jan Kott esszéit válogatta és szerkesztette: Király Nina
Halálszínház (Tadeusz Kantor írásai a művészetről és a színházról, válogatta Király Nina, szerkesztette Beke László és Király Nina)

Díjai:
1975 – Lengyel kulturáért érdemrend
2005 – Lengyelországi Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Witkacy-díja
2012 – Jászai Mari-díj

Forrás: Színház.org, Maszk.hu