“Ebben az évben csupa nehéz szerepem volt” – Rezes Judit válaszolt

2018 június 14. csütörtök, 8:30

Rezes Juditot a Deszkavízió blog kérdezte.

A Katona József Színház színésznője ebben az évadban dolgozott Gothár Péterrel, Zsámbéki Gáborral és Székely Krisztával, sőt, férjével, Szabó Győzővel színre vitték a kapcsolatuk ihlette színházi duettet, a Loveshake-et is.

Rezes Judit / Fotó: Nánási Pál

A Deszkavízió interjújából:

A Katonában nemrég mutatták be az Ithaka című előadást, melyben a színésznő Pénelopét alakítja. Rezes Judit a szerep kapcsán elmondta: “…nagyon bírom, hogy ezt kaptam. Az is jó volt, hogy Krisztával (Székely Kriszta, az előadás rendezője – a szerk.) egyet gondoltunk, nem a feleség kiszolgáltatottságát, másodrendűségét akartuk megmutatni, hanem inkább a mostani kor problémáira emeltük át. Ma feleségnek lenni sokkal bonyolultabb, mint a színműben volt. Én nem várom a férjemet ölbe tett kézzel, vagy szövögetem azt a fonalat, hanem sokkal kritikusabban szemlélem ezt az egészet (…) Szeretem, amikor már a testemben van a szöveg, az kevésbé jó, ha gondolkodni kell a premieren, hogy úristen mi jön egymás után, az nagyon stresszes. Ebben az évben csupa nehéz szerepem volt, azt érzem, hogy az agyam már nem tud több szöveget befogadni” – nyilatkozta.

Mészáros Blanka, Rezes Judit, Nagy Ervin / Katona József Színház: Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Arra a kérdésre, hogy a Zsámbéki Gábor rendezte  Széljegy című előadás miért jelentett nehéz terepet számára, Rezes Judit így felelt: “Nagyon messze áll tőlem. Egy ügyvédnőt játszom, tele szakmai kifejezésekkel… és ez egyre csak fokozódik a darab végéig, ugyanis én így érvelek a jelenetekben, a zsargont használva (…) Ebben az évben a határaimat feszegetem a munkában. Ez az ügyvédnő elég negatív figura. Valaki mondta nekem, hogy sokszor játszom áldozatokat, és addig fel sem merült bennem, de amikor ezután végig gondoltam, igazat kellett adnom, mert tényleg gyakran ilyen szerepeket kapok. Gondolom, ez az alkatomból adódik, vagy abból, hogy a nők a legtöbbször a drámákban áldozatok. Szerencsére van egy-két olyan szerepem, amiben meg tudom mutatni a negatív énemet is (…) Azért mindenkinek van sötét oldala. A Széljegy nem mutatja meg annyira egyértelműen, mélyen az ügyvédnő sorsát, míg az Abigailben jobban kiderül, hogy mitől is lett ennyire elviselhetetlen ez a nő. Ebben sokkal több mindent lehet játszani, szeretem, hogy megmutathatom a hátteret is – szögezte le a színésznő.

Szabó Győző, Rezes Judit / Loveshake / Fotó: Horváth Judit

Férjével, Szabó Győzővel szintén ebben az évadban vitték színre a kapcsolatuk ihlette színházi duettet, a Loveshake-et, melyről Rezes Judit így nyilatkozott: “A gyerekem születése előtt játszottam többet külső produkcióban. Aztán amikor visszajöttem dolgozni, az első az volt, hogy az arányok meglegyenek, hogy tudjak otthon is lenni a gyerekkel, és ez valahogy így maradt, begubóztam a Katonába. Volt egy időszak, amikor ezt nehezen viseltem, azt éreztem, hogy akkor tudnék picit felfrissülni, hogy ha más emberekkel is dolgoznék, akkor nagyon szerettem volna külsős feladatokat, de nem úgy jöttek össze a dolgok. Úgy hozta az élet, hogy megcsináltuk a „Loveshake”-et, és ez valahogy helyrerakott bennem dolgokat. Nagyon jó volt picit mással és máshogyan dolgozni. A nulláról kezdtünk egy előadást, nem csak odamentünk a próbára és megtanultuk a példányunkat. Nagyon izgalmas volt” – mesélte a színésznő.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.