“Komoly felelősséggel viseltetünk a nézőink iránt” – Puskás Tamás válaszolt

2018 június 16. szombat, 8:00

15 éve áll a Centrál Színház élén, melynek tavaly óta tulajdonosa is. A színigazgatót a NextLand.hu kérdezte.

Puskás Tamás

A NextLand.hu interjújából:

Puskás Tamás 2003-ban került a Centrál Színház élére, a kezdeti időkre a színházigazgató így emlékezett: “A közönség mindkettőre vevő volt, de a bizalom csak lassan alakult ki, ahogy a szakmai hitel megszerzése is hosszadalmas folyamat volt. Eleinte nem értettem, ha ennyire odaadóan és határozottan végzem a feladatom, akkor miért nem fogadnak el minket gyorsabban. Főleg a szakma részéről hiányoltam a megértést, mígnem azután beért a meg nem alkuvó igyekezet gyümölcse (…) Tudtam, ha jó színházat csinálok itt, dőlnek majd az emberek. Így kezdődött – mesélte.

Puskás Tamás elmondta: “Természetesen folyamatosan változó és növekvő kör az, akiket nézőinknek hívunk, de mindig komoly felelősséggel viseltetünk irántuk. Az ember élete nehéz, sok vigasztalásra, örömre van szüksége, arra, hogy úgy beszéljenek róla – és a mi színdarabjaink ezt teszik –, hogy az számukra egyfelől élvezetet, szórakozást jelentsen, másfelől pedig bizonyos, őket foglalkoztató kérdésekre választ kapjanak, amikor eltöltenek egy estét nálunk. A repertoárunk nagyon erős. Néhány évvel ezelőtt még kétévente öt bemutatót tartottunk, ma jó, ha évente egyet be tudok kényszeríteni „cipőkanállal” a repertoárba. Ez azt hiszem a még felfutóban lévő színházak kedves gondja. Egyszerűen nem tudjuk kijátszani az előadásainkat és vannak köztük olyanok is, amiket jövőre matinéba kell szorítanom, mert az esti repertoárban már nem férnek el. Ennek egyik legfőbb oka a My Fair Lady egészen ritka, utánozhatatlan sikere, amelyből ha 8-9 helyett 12 előadást tűznék ki egy hónapban, akkor is ugyanúgy elvinnék az összes jegyet egy-két óra alatt (…) Folyamatosan nő azoknak a tábora, akik sajátjuknak vallják a Centrál Színházat. Ez ma már több tízezer embert jelent, ami nagyon fontos szerepet tölt be a színházunk folyamatos működésében” – nyilatkozta az igazgató.

Básti Juli és Puskás Tamás / Fotó: Puzzlepix

Arra a kérdésre, hogy kik azok, akik támogatják a munkáját és mellette állnak, Puskás Tamás így felelt: “Mint ahogy az elmúlt 35 évben mindent, úgy ezt a munkát is elsősorban a feleségemmel, Básti Julival osztom meg. Nem értékelhető eléggé a szerep és az az áldozat, amit értem vállalt az induláskor, hogy a sikerei csúcsán betette a lábát ebbe az épületbe és fellépett a Fekete Péter egyik szerepében. Kevésbé volt látványos, de sokszor bizony ő egyedül vitte a magánéletünk terheit is, amikor én ki sem látszottam a munkából. Amikor minden időmet elrabolta a színház, például egész nap ő terelgette a gyerekeinket. Az ő személyén kívül meghatározó szerepe van a dramaturgomnak, Baráthy Györgynek, aki kitűnően érti a munkáját, de nagyon fontosak számomra azok a színészek is, akikkel majdnem kezdettől fogva együtt dolgozunk, így Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, vagy Stohl András, akivel ugyan kicsit később találkoztunk, de nagyon közel áll a szívemhez. Sokaknak vagyok hálás azért, mert velem vannak és szeretnek nálam dolgozni” – hangsúlyozta a direktor.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.