“Én sosem lesek ki a nézőtérre” – Bálint András válaszolt

2018 június 17. vasárnap, 8:10

Az idei POSZT díszvendége a Radnóti Színházat korábban harminc éven át vezető Bálint András volt. A művész a nyugdíjas éveiről, a Radnóti változásairól és a színház feladatáról is mesélt a szinhaz.blog.hu-nak.

A szinhaz.blog.hu cikkéből:

“Sok felkérést kaptam, többet vissza is kellett mondanom. Ősszel Valló Péter rendezi meg a Radnótiban Osztrovszkij Tehetségek és tisztelőik című vígjátékát, melyben egy idős színházi rókát játszom. Ezt követően a Budaörsi Latinovits Színház és az Orlai Produkciós Iroda koprodukciójában a Vénusz című film adaptációjának főszerepében lépek színpadra, Deák Kriszta rendezésében – ez volt Peter O’Toole egyik utolsó szerepe. Tavaszra pedig Jordán Tamás hívott Szombathelyre, ahol a Diploma előtt című darabot rendezem majd meg” – számolt be következő évadáról Bálint András.

Bálint András az idei POSZT megnyitóján / Fotó: Hegyi Júlia Lily & Hajdú Zsófi

Bálint András az idei POSZT megnyitóján / Fotó: Hegyi Júlia Lily & Hajdú Zsófi

Arra a kérdésre, hogy így képzelte-e a nyugdíjas éveit, az alkotó így felelt: “Fogalmazzunk úgy, hogy kedvem szerint alakul. Izgalmas, változatos munkáim vannak, amelyek nem fértek volna bele korábban, a Radnóti igazgatása mellett. Veszprémben az előző évadban megrendezhettem a My Fair Ladyt, idén pedig musical-főszerepet játszhattam el – korábban nem volt ilyen lehetőségem, ez új az életemben. Szintén nagyon örülök annak, hogy végre együtt dolgozhattam Bodó Viktorral az Átriumban A Krakken művelet révén.”

Bálint András arról is beszélt, mennyire van jelen a Radnóti Színház mindennapi életében. “A Kováts Adéllal való megegyezésünk szerint akkor adok neki tanácsot, ha ő kér tőlem. De nagyon igyekszem nem zavarni, hiszen nincs annál kellemetlenebb, amikor pofákat vágva ül a társulatban a régi igazgató. Van véleményem persze, de megtartom magamnak, és csak akkor mondom el, ha kérdezi. Amikor első alkalommal ültünk le beszélgetni arról, hogy ő lehetne a következő igazgató, azt mondtam neki, hogy először azt határozza el, mi az, amit ugyanúgy szeretne folytatni, és mi az, amit meg szeretne változtatni” – fejtette ki a korábbi direktor.

“Én sosem lesek ki a nézőtérre, sem előadás előtt, sem előadás közben. Vannak kollégák, akik mindig megnézik előadás előtt, hogy kik ülnek ott. Márkus László mindig mondta, hogy aznap este épp melyik kolléga, kritikus, vagy épp a fodrásza ül ott – én nem szeretem tudni. Majd a tapsnál. Én is hallok érzékelek, de játék közben nem vagyok kíváncsi arra, hogy ki alszik piros felsőben a második sor szélén, vagy ki nyomkodja a telefonját a hátsó sorok egyikében. Utóbbi különösen zavaró a fény miatt. Be kellene vezetni, hogy bezárjuk egy szekrénybe előadás előtt az összes mobiltelefont” – mesélte Bálint András.

A teljes interjú itt olvasható.