Tenki Réka: “Keresem az ügyeket, amik mögé állhatok”

2018 június 22. péntek, 8:38

Az Örkény Színház társulatának tagja, miközben a Egyasszony című előadásban már több, mint százszor mesélte el Péterfy-Novák Éva tragikus történetét. Februárban a Berlinalén mutatkozhatott be, nemrég pedig felkerült a Fidelio KULT50-es listájára. Tenki Rékát a Deszkavízió kérdezte.

Tenki Réka a KULT50 kiadvány bemutató rendezvényén (Fotó: Várady Nikolett)

A Deszkavízió blog interjújából:

Az Örkény Színház színésznője szereti azokat a szerepeket, melyekkel egy ügyet tud képviselni. Arra a kérdésre, hogy A hattyúban mi az “ügy”, Tenki Réka így felelt: “Az ügy az, hogy az Örkény Színházban bemutassunk jól egy Molnár-darabot. Nem minden előadás lehet olyan, ami mögé nagyon sok problémát vagy témát fel lehet sorakoztatni, mint ugye például az Egyasszonynál. Ez egy másik helyzet, itt az volt a fontos, hogy szórakoztassuk az Örkény közönségét. Néha az is ügynek számít, hogy a nézőnek megérje bejönni a színházba (…) Nem akarok egyébként ennyire kategórikus lenni. Az ember csinálja, ami a dolga, persze nem tudja mindig maga meghatározni ezt, mert vannak kötelességei is, viszont ha meglátom egy bizonyos helyzetben, hogy az mit jelenthet, vagy mit lehet erre még felhúzni, ami kihat egy szélesebb közönségre, vagy olyan dolgokat feszegetni, amiktől félünk, amikről nem merünk beszélni, és ezzel én egyetértek, tudom képviselni, akkor szívesen állok mellé. Inkább így értettem, hogy keresem az ügyeket, amik mögé állhatok” – nyilatkozott.

Tenki Réka / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Három éve játssza az Egyasszony című monodrámát, melyről Tenki Réka így mesélt: “Felolvastam a férjemnek (Csányi Sándor színművész – a szerk.), és megkérdeztem, hogy szerinte elvállaljam-e, ami persze költői kérdés volt, mert azt éreztem egyből, hogy ezt nekem meg kell csinálni. Sanyi néma csöndben ült és azt mondta, hogy: „Ez lesz életed egyik legfontosabb munkája”. Azt gondolom, hogy ez így is van (…) azért mondjuk el ezt a történetet, hogy tudják, ha bármi baj történik, akkor is föl lehet állni (…) Persze ki kell sírni magunkat, a gyásznak meg kell lennie. Éva (Péterfy-Novák Éva, a darab írója – a szerk.) ezt nagyon hiányolja, hogy nincs meg a megfelelő gyászkultúránk, nem tudunk felejteni, nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyengék legyünk, vagy hogy padlóra kerüljünk. Pedig onnan már csak felfelé van” – mondta a színésznő.

Egyasszony / Tenki Réka / Fotó: Tiszeker Dániel

Tenki Réka a tudatos brandépítés kapcsán hangsúlyozta: “Az alap figyelem a közösségi médián van, nagyon sok mindent csak ezeken a platformokon lehet eljuttatni az emberekhez, sajnos. Bár abban a korban élnénk, amikor még nem jöttek be az amerikai filmek, hanem magyar alkotásokkal voltak tele a mozik és a tévé, és nem kellene építened a brandedet, mert bemész a színházba és tudják, hogy ki vagy (…) Most már a szilveszteri kabaréműsorok sem színészekkel készülnek, nincs operettdélután hétvégenként, hiányoznak a színházi bejátszások, ezért nekünk, színészeknek kell olyan felületeken megjelenni, ahonnan az emberek információkat gyűjtenek, és ez most az internet” – szögezte le.

A színésznő elárulta, férjével, Csányi Sándorral szeretnének közös produkciót is bemutatni: “Még nem tudjuk a pontos dátumot. Mi is nagyon várjuk, mert nagyon jó együtt dolgozni.  Nincsen semmiféle kérdés vagy ismerkedési fázis, tökéletesen tudom, hogy mikor miben van benne, mit gondol. Én tudom, hogy mit akarok és ő is, és mindenféle udvariaskodás nélkül fogunk eljutni a közös kompromisszumig, mert képesek vagyunk rá. Együtt mi nagyon erősek vagyunk. Azt gondolom, hogy nagyon jó előadás lesz” – mesélte.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

 

 

 
 

Kapcsolódó anyagok